Anul acesta, muncim 138 de zile pentru a ne plăti taxele la stat

Autor: Loredana VOICULESCU 20.04.2012



Românii vor "sărbători" în luna mai "Ziua libertăţii fiscale", după modelul american "Tax Freedom Day".

Pe scurt, este vorba de o dată simbolică, fiind ziua până la care se consideră că angajaţii muncesc strict pentru a-şi plăti taxele la stat, din această zi ei începând să câştige bani pentru ei înşişi. Ea este calculată în fiecare an, în diverse state, de diverse institute şi ONG-uri, pe baza datelor oficiale privind veniturile şi cheltuielile bugetare.

În acest an "Ziua libertăţii fiscale" în România ar cădea în data de 18 mai, ceea ce înseamnă că în acest an românii vor trebui să muncească 138 de zile pentru stat, arată calculele provizorii realizate de Centrul Independent pentru Studii în Economie şi Drept (CISED). Astfel că 18 mai ar fi prima zi din care angajaţii români ar începe să muncească pentru ei înşişi. "Această dată este doar cu titlu ipotetic.

În anii trecuţi am stabilit această dată ghidându-ne după datele Eurostat, care deocamdată sunt indisponibile", a declarat pentru gândul Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. la Universitatea Româno-Americană şi Director al Centrului de Economie Politica şi Afaceri Murray Rothbard.Citiţi mai mult despre ziua libertăţii fiscale pe www.gandul.info