Cel mai mare producător rus de aur vinde activele de aur deţinute în Maramureş

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 23.04.2012

Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, con­trolat de miliardarii Mihail Prohorov şi Suleiman Ke­ri­mov, vinde activele din România, o uzină de tratare a aurului şi trei licenţe de explorare în judeţul Maramureş, către com­pania kazahă SAT & Company, pentru 20 mil. dolari.

Activele Polyus în România sunt deţinute prin firmele Romal­tyn Mining şi Romal­tyn Exploration, controlate prin intermediul holdingului Ro­maltyn Limited, înregis­trat în Insula Man. Activele vor fi vândute către un alt holding, înre­gis­trat în Insulele Virgine, con­tro­lat de SAT & Company, a anunţat Polyus.

SAT & Company este un hol­ding specializat în atra­ge­rea de finan­ţare şi dezvol­ta­rea com­pa­niilor metalurgice şi miniere. Com­­­pania kazahă, listată la bursa de la Alma-Ata, este con­­tro­lată de omul de afaceri Kenes Ra­ki­şev, gi­­nerele pri­marului din Astana, Iman­gali Tasmagam­be­tov, un apropiat al pre­şe­din­telui Nur­sul­tan Nazarbaiev. Tranzacţia ar trebui să fie finalizată în tri­mestrul al doilea al acestui an.

Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a mi­ne­reului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 mil. tone, care însă nu este operaţională. Ro­maltyn Ex­­ploration are trei licenţe de ex­plorare în judeţul Maramureş.

Polyus Gold a avut în primul tri­mestru al acestui an vânzări de 587 mil. dolari, în urcare cu 52% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, datorită aprecierii cotaţiilor aurului, dar şi creşterii producţiei.

Polyus are o valoare de piaţă de aproximativ 9,6 mld. do­lari, potrivit datelor Reuters, şi deţine rezerve potenţiale im­­por­tante de aur în estul îndepărtat al Rusiei. Grupul a vân­dut în primul trimestru 345.000 de uncii de aur (aproximativ 10,7 tone), în creştere cu 24%, la un preţ mediu de 1.702 do­lari pe uncie, în urcare cu 23%.