Presa anglo-saxonă îi dă puţine şanse lui Sarkozy pentru turul doi

Autor: Ioana Nita 23.04.2012

Presa anglo-saxonă comentează, în ediţiile electronice, pe marginea rezultatului primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, subliinind şansele minime ale lui Nicolas Sarkozy de a-l învinge pe socialistul Francois Hollande în turul final, din data de 6 mai.

Cotidianul american The Wall Street Journal: "Sarkozy se luptă pentru supravieţuire. Hollande câştigă alegerile prezidenţiale din primul tur, punând sub semnul întrebării pactul din zona euro".

The Telegraph notează că "unul din cinci alegători au votat pentru candidata de extremă dreapta Marine Le Pen", aceasta ieşind pe locul al treilea cu un scor record de 18%. De preferinţele alegătorilor ei vor depinde rezultatele finale pentru cei doi candidaţi rămaşi în cursă, Sarkozy şi Hollande.

Publicaţia britanică The Times: "Înfrângerea lui Sarkozy se conturează după dezastrul din sondaje".

The New York Times apreciază că "furia extremelor politice reflectă dorinţa de schimbare a francezilor după 17 ani în care ţara a avut preşedinţi de centru, conservatori." De asemenea, se precizează că trend-ul de schimbare al vechilor regimuri care a început odată cu criza economică din vestul Europei ar putea continua, având în vedere că guverne de centru-dreapta sunt la putere în Marea Britanie, Spania şi Germania.