FMI: Pentru Grecia va fi greu în zona euro, dar ar fi şi mai greu în afara ei

Autor: Andrei Cîrchelan 23.04.2012
Ieşirea Greciei din zona euro ar provoca o scădere dramatică a Produsului Intern Brut, o creştere abruptă a preţurilor şi o îmbunătăţire iluzorie a competitivităţii, care nu va dura foarte mult, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI) ataşat la cel mai recent memorandum convenit de Atena cu creditorii internaţionali. Memorandumul prevede noi măsuri de austeritate, care sunt suportate din ce în ce mai greu de poporul elen.
Analiza FMI, citată de cotidianul elen Kathimerini, sugerează că o revenire la drahma grecească ar produce o schimbare bruscă în vieţile grecilor. Analiştii fondului consideră că în 2020 economia grecească ar sta mult mai prost dacă ar trece la drahmă decât dacă ar aplica memorandumul.
Dacă trece la drahmă, Grecia riscă o prăbuşire, urmată de o revenire anevoioasă în viitor. Pe de altă parte, rezultatele obţinute prin ajustări fiscale treptate, în interiorul zonei euro, vor fi mai bune, notează FMI.
Raportul fondului adaugă că moneda naţională grecească, dacă statul elen părăseşte zona euro, riscă să se devalorizeze cu 50% chiar până la finalul lui 2012. Mai mult, o primă ieşire a unei ţări din zona euro ar stabili un precedent şi ar face loc pentru alte astfel de ieşiri, afectând grav sistemul bancar al blocului comunitar.
Nu în ultimul rând, notează FMI, datoria Greciei a fost contractată într-un euro puternic. Dacă Grecia părăseşte zona euro, datoria va fi plătită cu o drahmă slabă, ceea ce o va mări considerabil.