„Micul 21 aprilie“ al Franţei, când extrema dreaptă l-a umilit pe Sarkozy

Autor: Iulian Anghel 24.04.2012

"Un mic 21 aprilie." Acesta este titlul unui editorial al publicaţiei economice Les Echos apărut după anunţarea rezultatelor parţiale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa de duminică. De ce "un mic 21 aprilie", de vreme ce alegerile au avut loc ieri, 22 aprilie? În urmă cu 10 ani, la 21 aprilie 2002 Jean Marie Le Pen, candidatul Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă), şoca Europa eliminându-l din cursa pentru turul al doilea pe socialistul Lionel Jospin.

Marine Le Pen, fiica lui Jean Marie Le Pen şi "moştenitoarea" FN, a obţinut 7 milioane de voturi faţă de 4,8 milioane de voturi primite de tatăl ei în urmă cu 10 ani. Este un scor extraordinar obţinut de extremiştii francezi chiar dacă nu are valoarea simbolică a celui de acum un deceniu. Atunci Jean Marie Le Pen a ajuns în turul doi accidental, iar scorul extremei dreapta s-a datorat fracturării stângii care a avut de ales între 15 candidaţi. Aşa se face că Jospin a obţinut 15% din voturi, faţă de mai mult de 16% cât a avut candidatul extremei dreapta.

Turul al doilea de acum 10 ani a adus clarificarea necesară. Jacques Chirac, care candida pentru un al doilea mandat, a obţinut 82% din voturi. Rezultatul avea să pună capăt coabitării stânga-dreapta - Chirac preşedinte de dreapta, Jospin premier de stânga (în primul mandat al lui Chirac stânga controla Adunarea Naţională a Franţei).

Ce a făcut acum Marine Le Pen? A obţinut 18% din voturi şi l-a umilit pe Nicolas Sarkozy, care devine primul preşedinte francez al celei de-a cincea republici care, în exerciţiul funcţiunii fiind, nu iese pe primul loc în prima rundă a alegerilor în care atacă un al doilea mandat. Iat-o ajunsă, aşadar, pe Marine Le Pen arbitru al campaniei, întrucât voturile ei

i-au venit şi de la cei dezamăgiţi de Sarkozy, iar întrebarea este: se vor întoarce ele la acesta din urmă la alegerile de peste două săptămâni?

O altă observaţie: Parisul a votat duminică cu stânga deşi tradiţional votează cu dreapta.