Turbulenţe la Paris, Frankfurt şi New York, dar bursa de la Bucureşti rezistă

Autor: Stefan Musgociu 24.04.2012

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,9% (indicele BET-C), influenţată de pieţele externe, care au înregistrat ieri scăderi puternice. Indicii burselor din Franţa şi Germania aveau scăderi de peste 3% la ora închiderii şedinţei de la Bucureşti, iar bursele americane au deschis cu scăderi de peste 1%.

Atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni, astfel că la închi­derea pieţei principale doar opt ac­ţiuni înregistrau rulaje de peste 500.000 de lei.

"Chiar dacă vedem scăderi abrup­te pe bursele internaţionale, piaţa locală rezistă destul de bine, deoarece sunt unele acţiuni care oferă un di­vi­dend foarte bun, iar o mare parte din­tre companii nu mai prezintă in­teres pentru investitori. Din aceste mo­tive nu vedem o corelare foarte fidelă cu pie­ţele externe indiferent ce s-ar în­tâm­pla. Lipsa investitorilor străini aduce apatia în rândul celor locali", a decla­rat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La închiderea pieţei principale, in­di­cele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,69%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,34% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prietatea, a coborât cu 1,09%. Ac­ţiunile SIF Muntenia şi SIF Oltenia au fost singurele care au încheiat în creş­tere, cu 0,67% şi respectiv cu 0,46%.

Indicele extins al Bursei BET-XT era în scădere cu 0,63%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 27,3 mil. lei (6,2 mil. euro), sumă cu 39% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de aproape 45 mil. lei (10,3 mil. euro). Lichiditatea de luni a fost aco­perită în proporţie de 58% de un deal cu 0,057% din acţiunile BRD (4,2 mil. lei), două tranzacţii negociate cu ti­tluri SIF Oltenia (3,9 mil. lei) şi de ope­ra­ţiu­nile cu acţiunile FP (7,8 mil. lei).

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Momentan vedem interes pun­c­tual în special pe concentrarea de pa­chete, dar nu putem vorbi despre un trend conturat în piaţă. Nu văd acum un catalizator determinant pentru un nou trend pozitiv, iar aşteptările mai mari sunt pentru o corecţie semnifi­ca­ti­vă a pieţei după ce vor trece datele de înre­gistrare pentru dividende", a spus Necula.

Deal-ul cu acţiuni BRD a fost reali­zat la 10,56 lei, cu 0,09% peste ni­velul de vineri. Pe piaţa principală, ti­tlu­rile băncii au avansat cu 0,47%, la 10,6 lei, şi au consemnat un rulaj de doar 398.000 de lei.

În acelaşi timp, tranzacţiile nego­ciate cu acţiunile SIF Oltenia au fost efectuate la 1,3 lei, preţ cu 0,46% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa prin­ci­pa­lă cotaţia a crescut cu 0,46%, la 1,3 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cu­mulat 1,4 mil. lei.

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,5355 lei, preţ cu 2,64% sub nivelul de vineri.

"Rezultatele financiare ale com­pa­niilor nu cred că vor influenţa decât pun­ctual acolo unde vedem într-adevăr un rezultat deosebit. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii ani, nu cred că va fi un trend declanşat de re­zul­tate, iar o posibilă încetinire a eco­no­miei se va reflecta în bilanţurile tri­mes­triale viitoare", a mai spus Necula.

De urmărit astăzi