Investigaţia CE privind contractele directe ale Hidroelectrica se bazează pe informaţiile trimise de Concurenţa. Instituţia le-a făcut vizite inopinate tuturor "băieţilor deştepţi"

Autor: Roxana Petrescu 25.04.2012

Consiliul Concurenţei a colaborat cu Comisia Europeană şi a transmis informaţiile solicitate, pe baza cărora forul european a declanşat cele cinci investigaţii privind contractele pe termen lung încheiate de Hidroelectrica. Comisia Europeană avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferenţiale de către Hidroelectrica, suspiciuni generate şi de plâgerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeană a declanşat investigaţii pentru a stabili dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

"Noi am asistat Comisia Europeană în analizarea informaţiilor în cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienţi în dauna concurenţilor" a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În prezent, contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate atât de Comisia Europeană din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practice anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică. Printre contractele luate la vizor se numără cel cu Alro şi cel cu ArcelorMittal Galaţi.

La începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legii concurenţei de către Hidroelectrica , Energy Holding , Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie , Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetica , Energy Financing Team Romania, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost declanşată din oficiu, ca urmare a unor aspecte sesizate pe parcursul anchetei sectoriale privind piaţa de energie electrică din România. În vederea obţinerii de informaţii necesare evaluării posibilei încălcări a Legii concurenţei, au fost desfăşurate inspecţii inopinate la sediile din România ale tuturor societăţilor comerciale în cauză.