Soros compară criza zonei euro cu colapsul URSS

Autor: Ioana Nita 26.04.2012

"Europa se aseamănă cu Uniunea Sovietică în sensul că problemele din zona euro pot fi devastatoare pentru UE", a afirmat investitorul american George Soros la o dezbatere recentă cu privire la creşterea economică versus austeritate. El apreciază că este puţin probabil ca UE să supravieţuiască actualei crize a datoriilor din zona euro fără politici mai pragmatice din partea Germaniei.

"Moneda euro subminează politica de coeziune pentru UE, iar dacă acest lucru va continua, ar putea distruge Uniunea Europeană", a spus el. Investitorul atrage atenţia că mai multe ţări, precum Japonia şi cele din America Latină, au trecut prin experienţe similare şi s-au redresat, însă UE nu este o ţară şi este puţin probabil să "supravieţuiască".

Economistul Nouriel Roubini apreciază că moneda euro trebuie depreciată pentru a susţine exporturile zonei euro. "Dacă cererea internă va fi redusă odată cu ajustările fiscale, va fi nevoie de exporturi puternice pentru a susţine creşterea economică", a spus Roubini. El consideră, de asemenea, că este nevoie de o politică monetară mai puţin restrictivă pentru a induce deprecierea monedei, fapt care în prezent nu se întâmplă în zona euro, acesta fiind unul dintre motivele pentru care economia europeană se afundă într-o recesiune severă.