Agricover s-a asociat cu Voestalpine într-un terminal de export de 12.000 de tone din Giurgiu

Ziarul Financiar 26.04.2012

"Preluarea a fost legată de strategia de a avea acces la servicii logistice pe Dunăre, în contextul extinderii businessului de comerţ. Am găsit un partener cu o poziţie complementară pe piaţă. Asocierea în cadrul Danube Grain Services este benefică ambelor părţi", a spus ieri Robert Arsene, general manager al Agricover, fără să dea detalii în privinţa valorii acestei tranzacţii.

În acelaşi timp, şeful Agricover a notat că se uită şi la alte achiziţii în acest an.

"Numărul de oferte pentru a face achiziţii sau al potenţialelor oferte pe care le primim este mai mare decât în anii trecuţi, însă este important ca acestea să fie sustenabile şi pe viitor."

De cealaltă parte, Marius Puiu, administrator al Danube Grain Services, a notat că pentru compania pe care o conduce intrarea traderului Agricover în acţionariat reprezintă o cale pentru extinderea businessului.

"Ţinta noastră (de afaceri - n. red.) pentru acest an este de 120.000 de tone de materii prime agricole. Pentru noi această tranzacţie a fost oportună pentru că Agricover are o zonă de clienţi pe care noi nu o acoperim", a explicat Puiu. În bani, 120.000 de tone de cereale valorează pe piaţa internă între 2 şi 3 mil.euro, potrivit estimărilor ZF. În 2010 compania a avut afaceri de 0,6 mil. euro.

Surprinzător este însă faptul că Agricover a preluat numai 24% din acţiunile Danube Grain Services. Cu toate acestea, traderul are acum un cuvânt greu de spus în cadrul afacerii unde 76% din acţiuni sunt deţinute de VA Intertrading Aktiengesselschaft, firma prin care Voestalpine derulează afacerile locale din agricultură.

În urma recentei tranzacţii, austriecii sunt obligaţi să aibă acordul Agricover pentru închirierea întregii capacităţi de depozitare, vânzarea silozurilor, majorarea capitalului social, constituirea de garanţii cu privire la activele companiei sau realizarea de investiţii mai mari de 100.000 euro. Practic, cu 24% din acţiuni, Agricover poate dicta direcţia operaţională a Danube Grain Services.

Toepfer face legea în Giurgiu Achiziţia făcută de Agricover marchează intrarea traderului controlat de omul de afaceri cu origini azere Jabar Kanani în Giurgiu, un judeţ unde rivalii de la Alfred Toepfer deţin capacităţi de stocare totale de 66.000 de tone, jumătate din totalul din judeţ.

Danube Grain Services se clasează pe locul doi în rândul celor mai mari depozitari de materii prime din acest judeţ. Achiziţia reprezintă şi un "liant" între silozurile pe care Agricover le are în sud-vestul ţării, în judeţe precum Dolj, Olt, Argeş şi Teleorman, şi operaţiunile din sud-est (Buzău, Brăila şi Călăraşi), unde traderul are concentrată o bună parte din capacitatea de stocare. Per total, Agricover deţine capacităţi totale de stocare de 720.000 de tone de materii prime agricole.

Miza operaţiunilor derulate de traderi în judeţele de pe Dunăre este imensă, în condiţiile în care aici se află marii producători de cereale de pe piaţa locală. În acelaşi timp, transportul fluvial al materiilor prime agricole este cea mai ieftină cale de a trimite grâul, porumbul sau floarea-soarelui la export. Şi alţi traderi precum Cargill sau Alfred Toepfer au făcut în ultima perioadă achiziţii sau extinderi de silozuri în judeţele de pe Dunăre.

Bani de la IFC pentru credite agricole Deşi aproape întreg businessul traderului Agricover este acoperit de achiziţiile de cereale pe care compania le face de la agricultorii locali şi de vânzările de fertilizatori, seminţe şi îngrăşăminte, compania vizează în acest an creşterea operaţiunilor derulate de Agricover Credit IFN, divizia de credite agricole a companiei.

În acest sens, traderul a luat un credit de 12,5 milioane de euro pe cinci ani de la International Finance Corporation, divizie de investiţii a Băncii Mondiale. Cu aceşti bani traderul intenţionează să îşi majoreze portofoliul de clienţi la 900, în creştere cu aproape 30% faţă de prezent.