Guvernul Ungureanu, pe muchie de cuţit. Ce va face Victor Ponta, dacă Traian Băsescu îl desemnează premier?

Autor: Iulian Anghel 26.04.2012

Mai sunt 24 de ore până vom şti dacă Guvernul Ungureanu rămâne în picioare sau pleacă. Ceea ce parea o himeră chiar şi pentru opoziţie, în urmă cu două săptămâni, prinde contur. Hemoragia de parlamentari din rândul puterii continuă, ultimul care a anunţat că va vota moţiunea de cenzură fiind deputatul PDL, Cătălin Croitoru, fost sindicalist.

"Ne mai trebuie cinci-şase voturi", spune Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD.

Dacă Guvernul este demis în urma adoptării moţiunii de cenzură, "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament." (Art. 103 din Constituţie).

PSD ar vrea, după căderea Guvernului, instalarea unui cabinet "tehnic" care să pregătească alegerile şi să gestioneze doar treburile curente până vom avea un nou parlament şi o nouă majoritate parlamentară ieşită din alegeri.

Ce se va întâmpla dacă, totuşi, în ipoteza căderii Guvernului, preşedintele Traian Băsescu îl va desemna pe Victor Ponta să formeze viitorul Cabinet?

Mircea Duşa nu spune limpede dacă social-democraţii vor accepta, dar aminteşte actuala stare de lucruri: puterea nu mai are majoritate în Senat şi are enorme dificultăţi să asigure cvorumul de şedinţă în Camera Deputaţilor; într-o atare situaţie, o lume normală ar accepta evidenţa şi şi-ar da acordul pentru organizarea de alegeri anticipate.

Când numără voturile, PSD se bazează pe declaraţiile publice ale acelora care spun că vor vota pentru căderea Guvernului.

Ar fi al doilea Guvern din istoria postdecembristă care ar cădea, după ce Guvernul Boc 1 a fost demis de Parlament, prin moţiune, în 13 octombrie 2009. Dar Guvernul Boc a rămas în picioare până la alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie şi apoi încă trei ani după.

Tehnic, există posibilitatea ca Guvernul Ungureanu, chiar şi demis, să rămână în picioare până la alegerile legislative din toamnă (un guvern demis ramâne în funcţie până la instalarea altuia): preşedintele să tărăgăneze o nominalizare pentru poziţia de premier, Parlamentul să respingă o nominalizare-două, când ea va fi fost făcută şi, apoi, din iunie, intrăm în zodia celor şase luni de dinainte de alegerile legislative, luni în care Parlamentul nu mai poate fi dizolvat - prima dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a fi organizate alegeri anticipate. Dar ar fi un guvern legat de mâini şi de picioare: ar fi un guvern care nu poate întoarce barca din drum nici dacă vede că ea este pe cale să se zdrobească de stânci.

Nici perspectiva ca guvernul să reziste nu este mai roză. Chiar dacă va supravieţui moţiunii de astăzi, guvernul Ungureanu va întâmpina dificultăţi enorme. Va fi copia fidelă a guvernului olandez a cărui soartă a atârnat, până zilele trecute când a demisionat, de un fir de păr: întotdeauna la mâna unui vot-două, obligat la compromisuri care nu fac parte din categoria celor acceptabile şi în imposibilitatea de a trece prin Parlament proiecte esenţiale.
Ar putea scăpa de toate acestea dacă nu ar face nimic. Dar România nu are nevoie acum de un guvern care nu face nimic. Şi, atunci, nu era mai rezonabil să fi fost organizate alegeri anticipate?