PineBridge s-a bătut cu încă trei investitori pentru Nextebank

Autor: Ciprian Valentin Botea 26.04.2012

Nextebank (fosta MKB Romexterra), o bancă de talie redusă cumpărată recent de fondul de investiţii asiatic PineBridge, a încheiat un proces de restructurare în care jumătate din sucursale şi angajaţi "au dispărut" şi bilanţul a fost "curăţat", iar în 3-4 luni aşteaptă să intre sub umbrela noului acţionar - fondul de investiţii asiatic PineBridge. PineBridge, care preluase pe piaţa locală acum doi ani AIG Fund, a cumpărat recent Nextebank în cadrul unei tranzacţii evaluate de unele surse din piaţă la 20-30 mil. euro după ce a concurat cu alţi trei investitori interesaţi. "Au fost patru potenţiali cumpărători. Din discuţiile informale pe care le-am avut cu cei de la PineBridge, ei vor să facă din România un hub regional de unde să se extindă pe alte pieţe", a declarat Dan Sandu (foto), directorul general al Nextebank.

BNR s-a mai relaxat în privinţa acceptării unui fond de investiţii ca acţionar într-o bancă locală, în condiţiile în care acestea pot susţine mai bine nevoile de capital decât un jucător de tip tradiţional. BNR a fost de acord toamna trecută să discute şi cu fondul de private equity AnaCap care era interesat de o investiţie la Banca Carpatica.

De altfel, ungurii de la MKB au fost aprobat recent o majorare cu 16 mil. euro a capitalului Nextebank, necesară pentru ca banca să se menţină în parametrii de solvabilitate ceruţi de BNR. Mai mult, Sandu spune că cel mai probabil va mai exista încă o majorare de capital până la finalul anului.

Şeful Nextebank spune că după încheierea procesului de restructurare se aşteaptă ca anul acesta să fie mult mai bun decât 2010 şi 2011. ãNu ne aşteptăm la profit anul acesta pentru că nu vom relua agresiv vânzările de credite."

Operaţiunile de curăţare a bilanţului şi vânzările slabe de credite au subţiat de patru ori în ultimii doi ani portofoliul Nextebank, soldul finanţărilor ajungând la 390 milioane de lei (91 milioane de euro) în decembrie 2011. Transferul creditelor cu probleme a permis băncii să-şi reducă pierderile pe parcursul anului trecut, până la 39 milioane de lei (9,2 milioane de euro) faţă de 247 milioane de lei în 2010.