Ce urmează în dosarul celei mai mari licitaţii de spectru radio din istoria României

Autor: Adrian Seceleanu 26.04.2012

ANCOM a închis pe data de 20 aprilie consultările cu operatorii telecom şi celelalte entităţi interesate să transmită comentarii în legătură cu prima variantă a caietului de sarcini pentru cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României, iar următorii paşi în acest proces sunt analizarea comentariilor primite şi organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii industriei.

ANCOM urmează să analizeze timp de câteva săptămâni comentariile primite, după care va publica pe pagina web proprie, în prima parte a lunii viitoare, sinteza comentariilor primite de la companiile telecom. Ulterior, la jumătatea lunii viitoare, ANCOM va organiza o şedinţă a Consiliului Consultativ cu reprezentanţii companiilor telecom pentru a discuta pe marginea comentariilor privind caietul de sarcini, au precizat pentru ZF reprezentanţii arbitrului telecom.

România scoate la vânzare la jumătatea acestui an - în cea mai mare licitaţie de acest tip din istorie - licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2014- 2029, perioadă în care veniturile generate ar putea fi de minimum 40 mld. euro. Această licitaţie va stabili numărul şi numele companiilor care vor oferi comunicaţii mobile până în anul 2029 în România.

Din datele colectate de ZF, niciunul dintre marii operatori de pe piaţa locală (de la Orange, Vodafone şi Cosmote până la RCS&RDS) nu este mulţumit de varianta propusă iniţial a caietului de sarcini şi a cerut ANCOM să facă modificări în documentaţia licitaţiei.

Veniturile totale încasate de statul român din cea mai mare licitaţie organizată vreodată pentru vânzarea de licenţe de comunicaţii mobile ar putea ajunge uşor la un miliard de euro dacă participanţii se vor lupta în mai multe etape pe cele mai scumpe "pachete", şi chiar dacă în joc nu ar intra decât patru operatori, arată exemple (teoretice) de desfăşurare a procedurilor publicate de ANCOM la sfâşitul proiectului de caiet de sarcini.