Aurelian Dochia, analist economic: Niciun guvern, de stânga sau de dreapta, nu va putea ignora piaţa

Autor: Iulian Anghel 27.04.2012

Orice declaraţii s-ar face acum nu este de imaginat că ceva dramatic s-ar putea petrece. Orice guvern va fi obligat să ţină seam de reacţiile pieţei, a comentat analistul economic Aurelian Dochia ipoteza ca schimbarea Guvernului să aducă modificări majore în politicile publice.

Guvernul Ungureanu a căzut astăzi, în urma unei moţiuni de cenzură, după doar 78 de zile de mandat, iar preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la consultări pentru desemnarea unei persoane pentru fotoliul de prim-ministru.

“Toate condiţiile par îndeplinite pentru ca Victor Ponta să fie desemnat premier. Există această obişnuinţă la noi anume că, atunci când se schimbă un guvern, o serie de politici să se schimbe, pe considerentul că tot ceea ce s-a făcut înainte a fost greşit. Acest lucru ne face să batem pasul pe loc. Dar, din observaţiile mele, după o vreme, s-a revenit la <normal>. Niciun guvern nu poate ignora piaţa, toate guvernele, fie de stânga, fie de dreapta, au fost obligate să ţină seamă de sentimentele pieţelor. De altfel, Guvernul Năstase, un guvern de stânga, a fost unul dintre cele mai prietenoase cu mediul de afaceri aşa că nu avem motive să crede că ceva fundamental se va schimba. Nu numai la noi se întâmplă acest lucru. Chiar şi Francois Hollande, în Franţa, îşi va schimba, în şase luni, politicile, dacă va câştiga preşedinţia, indiferent de ce spune acum.”, crede Dochia.

El adaugă că acum este nevoie de o decizie politică rapidă, altminteri, prelungurea perioadei de incertidudine va crea nervozitate pe pieţele financiare care sunt sensibile la zonele de turbulenţă politică.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la consultări, astăzi, la ora 17.00, în urma demiterii de către Parlament a Cabinetului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.