FMI întrerupe negocierile după căderea cabinetului Ungureanu, dar continuă discuţiile tehnice

Autor: Ovidiu Tempea 27.04.2012

Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.

"Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Întrebat dacă delegaţia FMI ar putea părăsi România mai devreme de 7 mai, termenul iniţail pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tănăsescu a răspuns că, cel puţin în următoarele zile din săptămâna viitoare, echipa se va mai afla la Bucureşti pentru discuţii tehnice.

Negocierile între FMI şi autorităţile române vor fi reluate abia când va fi aprobat un nou Guvern.

Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut vineri cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.

Cea mai stringentă problemă aflată în negociere în cadrul acestei misiuni o reprezenta decizia de majorare a salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010. Acest punct era absolut necesar pentru ca Guvernul să poată majora legal salariile, fără să încalce legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

În primele zile ale negocierilor, FMI şi experţii români negociau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza cărora fie calculat spaţiul fiscal necesar majorării salariilor bugetarilor.

Fără aceste prognoze, FMI şi Comisia Europeană nu-şi pot da acordul privind majorările salariale.

Misiunea urma să evalueze şi stadiul restructurării şi privatizării societăţilor de stat, şi să definitiveze calendarul de majorare a preţurilor la gaze şi energie.