Cele mai importante 15 măsuri economice ale lui Victor Ponta

Autor: Adelina Mihai 27.04.2012

Reducerea CAS, restituirea salariilor şi pensiilor, reducerea TVA la produsele agricole, taxarea marilor averi, taxe pe tranzacţii financiare, creşterea salariului minim cu 26%

Majorarea salariului minim cu 26% până la 850 de lei, reducerea CAS la angajator, restituirea salariilor şi pensiilor, reducerea TVA la produsele agricole, taxarea pe marile averi sau impunerea unor taxe pe tranzacţiile financiare sunt doar câteva din cele 15 măsuri economice propuse de Victor Ponta cu prilejul votului la moţiunea de cenzură a USL.

Ce măsuri economice ar putea adopta noul guvern condus de Ponta:

1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de muncă

2. Tratatul de guvernanţă bugetară şi fiscală, adoptat prin dezbateri şi dialog

3. Sprijin pentru Schenghen şi MCV, tot prin dialog, pentru ca sistemul de justiţie să fie eficient, iar rolul României în UE să fie promovat.

4. Lupta împotriva corupţiei - Trebuie respectate rapoartele Curţii de Conturi. ANAF şi ANRMAP trebuie depolitizate şi controlate. Iar legea achiziţiilor publice trebuie transformată pe model european.

5. Depolitizarea structurilor deconcentrate! De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.

6. Restituirea salariilor şi pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7. Fondul de rezervă al premierului nu mai trebuie folosit pentru finanţare de la buget pentru campania locală a baronilor PDL.

8. "Băieţii deştepţi" din energie trebuie să plătească; în plus, avem nevoie de o strategie energetică pe termen mediu şi lung.

9. Proiectul Roşia Montana - trebuie să fim atenţi la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale, precum şi atenţie la corupţia politică.

10. TVA redus la produsele agricole, ca soluţie de susţinere a producătorilor interni, alături de creditare şi subvenţionare.

11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzacţii financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevenţe mărite la resursele naturale concesionate.

12. Creşterea salariului minim la 850 de lei - aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor; de asemenea, avem nevoie de modificare a Codului Muncii.

13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane - susţinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).

14. Universitatea de Medicină şi Farmacie TG MURES - UDMR supralicitează şi a primit destul. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.

15. Lege electorală susţinută de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem reglementare mai clară a finanţării partidelor politice - şi vrem pregătirea, după alegeri, a modificării Constituţiei.

Sursa: http://www.facebook.com/victor.ponta