Riscă să îşi piardă coroana: ratingul AAA al Olandei este ameninţat de criza europeană şi de neînţelegerile politice

Ziarul Financiar 30.04.2012

Deşi face parte din grupul de economii puternice ale Eu­ro­pei, Olanda începe să simtă pe propria piele efec­tele crizei datoriilor su­ve­rane. După ce au dus ca­li­fi­ca­tivele ţărilor din sudul Europei la ni­veluri de neimaginat acum câţiva ani, agen­ţiile de ra­ting au în­ceput să ia la ţintă şi statele care până acum păreau a fi reuşit să se ferească din calea furtunii financiare dez­lănţuite pe continent. Este şi cazul Olandei.

Fitch a avertizat recent că ratingul AAA al ţări este în pericol. Punctul vulnerabil? Datoriile gospodăriilor, aflate la cele mai ridicate valori din Uniunea Europeană. În Olanda, datoriile reprezintă 249% din venitul gospodăriilor, comparativ cu 202% în cazul Irlandei, 149% în cazul Marii Britanii sau 66% în Italia, conform datelor Eurostat aferente anului 2010.

Mai mult, problemele economice cauzate de criza din Europa au început să afecteze şi dinamica datoriei publice. Aceasta va ajunge până la 76% din PIB în 2015 conform estimărilor Biroului olandez pentru analiza politicilor economice. Deşi bail-out-ul în valoare de 32 de miliarde de euro a jucat un rol în creşterea datoriei publice, principala cauză este recesiunea.

Costurile de finanţare ale Olandei ar creşte cu 100 de puncte de bază (1%) în cazul în care Olanda şi-ar pierde mult râvnitul rating AAA, conform spuselor guvernatorului băncii centrale Klaas Knot, citat de The Telegraph. În 2011, datoria publică a Olandei se ridica la 65,2% din PIB, puţin peste limita impusă de regulile fiscale ale Uniunii Europene.

Fostul premier olandez Mark Rutte, care şi-a dat demisia recent, încerca să găsească o serie de măsuri de austeritate pentru a reduce deficitul de la 4,6% din PIB la 3% în 2013, cu toate că unele voci susţineau că ţinta de 3% stabilită de UE nu trebuie privită precum "Potirul sfânt" şi că este o greşeală să nu se ia în considerare circumstanţele economice şi efectele negative ale măsurilor asupra economiei.

Dacă deteriorarea economiei nu era de ajuns, situaţia Olandei este înrăutăţită de criza politică izbucnită de curând. Fostul premier Rutte declara înainte să îşi dea demisia că alegerile anticipate "sunt un scenariu evident" în condiţiile în care guvernul său nu a ajuns la o înţelegere cu principalul partid de opoziţie cu privire la măsurile de austeritate. Geert Wilders, controversatul lider al Partidului Libertăţii, spunea că guvernul nu mai are susţinerea sa şi că trebuie organizate cât mai repede alegeri. Ruptura dintre guvern şi Partidul Libertăţii s-a produs din cauza măsurilor de austeritate cu care guvernul trebuie să vină pentru a reduce deficitul. Executivul trebuie să găsească reduceri de cheltuieli în valoare de 14 miliarde de euro.

În raportul periodic despre stabilitatea financiară a ţării, banca centrală ridică o serie de semne de întrebare. "Perspectiva stabilităţii financiare a Olandei este îngrijorătoare. Gospodăriile olandeze au aproape cel mai ridicat grad de îndatorare din lume. Scăderea salariilor reale şi şomajul în creştere pun presiune pe venituri. Situaţia financiară a gospodăriilor este afectată şi de scăderea preţurilor caselor", notează instituţia.

Raportul mai arată că valoarea depozitelor a fost depăşită constant de cea a creditelor date de bănci în timpul bulei de pe piaţa imobiliară, lăsând astfel creditorii dependenţi de finanţarea de pe pieţele finan­ciare. "Finanţarea pe termen scurt poate seca brusc, aşa cum s-a întâmplat în 2008 atunci când piaţa inter­bancară a îngheţat, episod repetat şi în vara lui 2011".

Agenţia de rating Fitch spune însă că Olanda are de partea sa avantajul unui excedent de cont curent de peste 7% din PIB şi o istorie a guvernelor stabile. "Aceste lucruri ne permit să fim mai generoşi", conform Fitch. La capitolul avantaje, în dreptul economiei olandeze se poate trece şi şomajul, la 4,9% în trimestrul patru al anului trecut, fiind unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană.

O reducere a ratingului nu ar fi însă o tragedie, aşa cum arată experienţa Statelor Unite şi a Franţei. Dar atunci când te afli în mijlocul celei mai grave crize economice prin care a trecut Europa de la cel de-al doilea război mondial încoace, orice pas greşit poate avea efecte neprevăzute.