Membrii Consiliului de Supraveghere al Petrom câştigă 20.000 de euro/an

Autor: Andrei Chirileasa 29.04.2012

Acţionarii OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, au aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) ca membrii Consiliului de Supraveghere al companiei să primească şi în acest an o remuneraţie netă de 20.000 de euro, similară cu cea din anii precedenţi.

Membrii Consiliului de Supraveghere sunt aleşi de acţionari şi monitorizează activitatea conducerii executive a companiei. Din Consiliul de Supraveghere al Petrom fac parte Gerhard Roiss, CEO-ul OMV, David C. Davies, CFO-ul OMV, Manfred Leitner, Jaap Huijskes, Hans-Peter Floren, toţi trei membri în Directoratul OMV, Constantin Dascălu şi Gheorghe "Bebe" Ionescu, din partea Ministerului Economiei, şi Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Asset Management, din partea Fondului Proprietatea, şi Riccardo Puliti, din partea BERD.

Membrii Consiliului de Supraveghere se întâlnesc de mai multe ori pe an pentru a analiza situaţiile financiare trimestriale, semestriale şi anuale, pentru a aviza deciziile strategice ale conducerii executive (de exemplu închiderea rafinăriei Arpechim) şi pentru convocarea AGA. Anul trecut, Consiliul de Supraveghere al Petrom s-a întrunit de cinci ori, de unde rezultă că remuneraţia încasată este de circa 4.000 de euro pe şedinţă. Unii membri ai Consiliului trebuie să vină de la distanţe foarte mari pentru a participa la şedinţe. De exemplu, Mark Mobius trebuie să vină tocmai de la Singapore, unde are biroul, iar biletul de avion îl costă peste 1.000 de euro.

Remuneraţia poate creşte semnificativ pentru membrii care fac parte din comitetele speciale ale Consiliului de Supraveghere, care primesc suplimentar 4.000 de euro net pe şedinţă. Consiliul de Supraveghere al Petrom are un singur comitet, de audit, care are patru membri: David C. Davies, Manfred Leitner, Riccardo Puliti şi Gheorghe Ionescu. Ei s-au întâlnit de trei ori anul trecut, ceea ce înseamnă că fiecare a încasat o remuneraţie suplimentară de 12.000 de euro.

Comitetul de audit monitorizează şi rapoartele de audit realizate de auditorul extern. Începând din 2011, auditorul extern al Petrom este Ernst&Young, care a câştigat mandatul pe care l-a avut anterior Delloite.

Ernst&Young va încasa în acest an o remuneraţie de 382.000 de euro pentru auditarea situaţiilor financiare ale Petrom, potrivit hotărârii AGA. Anul trecut, remuneraţia auditorului a fost de 412.000 de euro.