Rezerva de lichiditate a Ministerului Finanţelor

Autori: Claudia Medrega , Cristian Hostiuc 29.04.2012

De la începutul anului, Trezoreria Ministerului Finanţelor, condusă de Bogdan Drăgoi întâi ca secretar de stat, iar din februarie ca ministru în cabinetul Ungureanu, a operat două raiduri externe împrumutându-se de pe Wall Street cu 2,25 mld. dolari pe 10 ani, iar de pe piaţa internă aproximativ 20 mld. lei.

În total Finanţele s-au împrumutat cu 31 mld. lei (peste 7 mld. de euro), cu mult peste necesarul de finanţare curent. Multă lume a întrebat ce fac Finanţele cu banii în plus, respectiv 5 miliarde de euro, echivalent în lei. Iar această rezervă de lichiditate îşi dovedeşte utilitatea în acest moment când investitorii devin reticenţi să împrumute statul din cauza instabilităţii politice.

Ministerul Finanţelor mai negocia cu Banca Mondială un împrumut de rezervă de 1 mld. euro care să permită ministerului să acopere necesităţile de finanţare în situaţia în care tensiunile de pe pieţele financiare se vor accentua.

Dincolo de problemele interne, respectiv schimbarea guvernului şi apariţia opoziţiei la putere, sunt tensiunile externe, unde Spania este trimisă în corzi.

Dacă Spania cade, aşa cum s-a întâmplat cu Irlanda, Portugalia şi Grecia, atunci orice rezervă de lichiditate a Finanţelor îşi dovedeşte utilitatea.