PDL, în corzi după ce a pierdut puterea neaşteptat. Ce fac Ungureanu, Boc & co.

Autor: Iulian Anghel 30.04.2012

Căderea Guvernului Ungureanu a adus o fierbere nemaîntâlnită până zilele trecute în partidul de guvernământ, PDL, aflat şi aşa într-o pierdere majoră de viteză.

Imediat după ce preşedintele partidului, Emil Boc, a anunţat că PDL nu va desemna pre­mierul, lăsând, aşadar, guvernarea în mâi­nile opoziţiei care preia puterea încă de di­na­inte de alegeri, democrat-liberalii au in­trat în şedinţă, în vreme ce premierul demis, Mihai Răzvan Ungureanu, a dispărut din scenă nu înainte să anunţe: "Nu mi-am spus ultimul cuvânt!" Ce vrea să însemne acest lu­cru? Ungureanu şi-a petrecut weekend-ul la Neptun, acolo unde s-a aflat şi preşedintele Traian Băsescu.

Ungureanu a însemnat pentru PDL, la mo­­mentul instalării sale în fruntea Guver­nu­lui, speranţa relansării. O prestaţie bună a lui Ungureanu ar fi urmat să se răsfrângă asupra PDL. Dar acest scenariu nu mai este de ac­tua­litate. Ce mai este de făcut acum? Un­gu­rea­nu a lăsat, în trecut, să se înţeleagă că ar pu­tea să-şi creeze o mişcare politică. La fi­nalul săptămânii au circulat zvonuri că ar ur­ma să fie instalat în fruntea PDL, în locul lui Emil Boc, dar totul rămâne la stadiul de ipo­te­ză. În partid sunt însă voci (Radu Berceanu, de exemplu) care susţin că Boc ar trebui să demisioneze din fruntea partidului şi să fie instalată o nouă conducere. Alţii, dimpotrivă, spun, precum Vasile Blaga, că Boc trebuie să rămână. Blaga a fost rivalul lui Emil Boc la ultimele alegeri din PDL. Dar ulti­mul a câştigat partida având sprijinul ex­pli­cit al preşedintelui Traian Băsescu. Ce s-a decis la sfârşitul săptămânii a fost ca Blaga să preia o mare parte din atribuţii în partid şi să-i orga­nizeze campania electorală, în vreme ce Boc se întoarce la Cluj, acolo unde va în­cer­ca să se relanseze candidând la primăria oraşului.

Boc lasă, aşadar, Bucureştiul în mâinile lui Vasile Blaga care va avea un cuvânt greu de spus în viitor. Formal, Boc conduce parti­dul. Practic, Blaga va fi cel mai puternic om din PDL. În privinţa lui Ungureanu, strategia ar putea fi pregătirea sa pentru a can­dida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Cel puţin teoretic, PDL nu a pierdut definitiv partida. Practic, mandatul guver­nu­lui desemnat ţine până la alegeri. Apoi, pre­şe­din­tele Traian Băsescu este cel care desem­nea­ză un nou candidat pentru poziţia de prim-ministru. Cât timp este la Cotroceni, el face cărţile. Poate să-l desemneze sau nu din nou pe Ponta să formeze Guvernul. Este aproape obligat să o facă, dacă USL câştigă peste 50% din voturi. Dacă nu, orice este po­sibil, chiar şi ipoteza revenirii PDL la putere într-un fel sau altul.

Până atunci urgenţa o reprezintă alegerile locale din 10 iunie. Acestea au indicat întot­dea­­una tendinţa la alegerile generale. O victorie a lui Boc la Cluj sau a altor candidaţi în oraşele importante ar putea da speranţe par­tidului şi l-ar putea mobiliza, într-un mo­ment în care mai strânge între 15 şi 17% din in­tenţiile de vot ale electoratului.