Petrom dă dividende record. La Viena se duc 205 milioane euro

Autor: Adrian Cojocar 30.04.2012

Acţionarii celei mai mari companii locale, Petrom, unde grupul austriac OMV controlează pachetul majoritar, au aprobat "în unanimitate" distribuirea în acest an a unor dividende record, cu o valoare cumulată de 1,76 mld. lei (402 mil. euro) din profitul anului trecut, acestea fiind cele mai mari dividende acordate de o companie locală.

Valoarea dividendelor nu constituie tocmai o surpriză având în vedere că profitul raportat de compania petrolieră s-a dublat anul trecut, ajungând la aproape 3,7 mld. lei (circa 870 mil. euro), care este de asemenea cel mai mare profit obţinut vreodată de o companie românescă.

OMV, care deţine 51% din acţiuni, va încasa anul acesta dividende de la Bucureşti de 205 mil. euro. În cei şapte ani de când controlează compania austriecii au reuşit să-şi recu­pe­reze investiţia iniţială în acţiuni Petrom numai din divi­den­de, care au însumat circa 730 mil. euro. Creşterea profi­tu­lui a venit din majorarea preţului la ţiţei pe plan interna­ţional şi din scumpirea carburanţilor de către Petrom.