Profitul net al BRD a scăzut cu 39% în primul trimestru, ca urmare a creşterii provizioanelor

Autor: Stefan Musgociu 30.04.2012

Profitul net al BRD (BRD) a scăzut cu 39% în primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), faţă de câştigul din perioada similară a anului trecut, influenţat de creşterea provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro).

Rezultatul brut din exploatare a avansat cu 14%, la 432 milioane lei (99,2 milioane euro) faţă de primul trimestru al anului trecut, potrivit rezultatelor financiare întocmite de BRD conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

"Activitatea operaţională şi comercială a băncii a cunoscut o îmbunătăţire în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, calitatea activelor a continuat să fie afectată de persistenţa unui mediu economic dificil, cu impact direct asupra rezultatului net obţinut la sfârşitul primului trimestru", se arată într-un comunicat transmis de BRD, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Venitul net bancar a avansat cu aproximativ 6%, la 767 milioane lei (176,2 milioane euro), datorită "rezistenţei veniturilor din comisioane şi a unei creşteri a veniturilor nete din dobânzi, rezultat al unui volum de activitate comercială în creştere", potrivit băncii.

Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 4,6%, la 522 milioane lei (120 milioane euro), iar veniturile din comisioane au scăzut foarte uşor, de la 185,3 milioane lei la 185 milioane lei (42,5 milioane euro).

"Cheltuielile generale au scăzut cu 2% faţă de 31 martie 2011, iar coeficientul de exploatare s-a îmbunătăţit semnificativ, atingând 43,7%, în scădere cu 3,8 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", se arată în comunicat.

Cheltuielile generale au ajuns la 336 milioane lei (77,2 milioane euro), faţă de 344 milioane lei în primele trei luni ale anului trecut.

La finalul lunii martie, volumul total al creditelor brute acordate clientelei era de 34,3 miliarde lei, cu circa 5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia a fost determinată în special de creditele acordate persoanelor fizice.

Volumul total al depozitelor clientelei a avansat cu 8,1%, la 31,6 miliarde lei. Astfel, raportul credite/depozite este de 99,7%, mai bun cu aproximativ 6 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al anului 2011.

"Rezultatele primului trimestru reflectă o îmbunătăţire a activităţii comerciale a băncii, în special în ceea ce priveşte domeniul economisirii. Aceasta a condus la îmbunătăţirea raportului credite/depozite. Sperăm că ritmul revenirii economiei către creşteri mai consistente se va intensifica astfel încât actorii economici să-şi poată desfăşura activitatea fără dificultăţi, iar costul net al riscului să scadă până la sfârşitul anului", a declarat, în comunicat, preşedintele - director general al BRD-Groupe Societe Generale, Guy Poupet.

Activele totale au scăzut în primul trimestru cu 4,4% faţă de nivelul de la finalul anului trecut, de la 48,75 miliarde lei la 46,58 miliarde lei.

Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an, profitul brut operaţional al băncii este estimat să crească cu aproximativ 5- 6%, de la 1,8 miliarde lei la aproximativ 1,9 miliarde lei.

Depozitele ar urma să avanseze cu 6-7%, la 32,2 - 32,5 miliarde lei, iar soldul creditelor este preconizat să urce cu 4-5%, la 35,71 miliarde lei - 36 miliarde lei.

BRD anticipează că provizioanele pentru credite neperformante vor scădea în acest an. Banca a constituit anul trecut provizioane de 1,25 miliarde lei.

Banca are aproximativ 2,5 milioane clienţi şi operează o reţea de peste 940 de unităţi.

Grupul financiar francez Societe Generale este acţionarul majoritar al BRD şi controlează circa 59% din acţiuni. În acţionariat se regăsesc şi cele cinci SIF-uri, cel mai mare pachet, de puţin peste 5% din titluri, fiind deţinut de SIF Oltenia.

Acţiunile BRD au scăzut în şedinţa bursieră de vineri cu 1,04%, la 10,51 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a băncii este de 7,324 lei (1,674 miliarde euro).