Ziua Mondială a Libertăţii Presei, marcată pe 3 mai, în programele TVR

Autor: Madalina Cerban 30.04.2012

Programele de ştiri şi dezbaterile transmise pe TVR 1, TVR 2 şi TVR Info vor fi realizate în parteneriat cu Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei.

TVR devinde astfel platformă de dialog şi dezbatere cu profesioniştii de media şi societatea civilă pe teme precum dreptul la liberă exprimare; informare corectă; jurnalism responsabil.

Printre subiectele dezbătute cu invitaţi din mass-media şi societatea civilă se numără: dependenţa mass-media de publicitate; tabloidizarea presei mondiale, în ciuda nemulţumirii jurnaliştilor; controlul politic şi economic asupra presei; riscurile la care se supun jurnaliştii din zonele de conflict - deveniţi adevărate ţinte vii; forţa presei, în special a celei online, de a conecta oamenii şi de a-i uni în jurul principiilor democratice, formând o reţea prin care pot schimba informaţii şi idei; transformarea presei în mijloc de manipulare şi instigare la ură şi violenţă; necesitatea existenţei unei prese echilibrate, echidistante şi corecte în relatări.

Potrivit comunicatului, susţinerea acestui eveniment se aliniază obiectivului TVR de a-şi redefini rolul de serviciu public pe piaţa de televiziune. Acest proces pune accent pe dezbateri, schimburi de idei cu societatea civilă, profesioniştii de media, organizaţiile de profil, dar şi pe traininguri şi parteneriate strategice. Astfel, TVR îşi propune să crească, pe termen lung, calitatea producţiilor şi a dialogului cu publicul şi să devină un reper în materie de jurnalism responsabil, se mai spune în comunicat.