Producătorul de componente auto RAAL Bistriţa vede un plus de 12%

Autor: Laurentiu Cotu 30.04.2012

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 47 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de anul trecut.

În 2011 compania bistriţeană a consemnat venituri totale de aproape 42 mil. euro. Bistriţenii produc sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice.

Principalii clienţi ai RAAL sunt John Deere, Class, AGCO, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Van Hool, Voith, ABB sau Doosan. Peste 98% din totalul vânzărilor companiei din Bistriţa merg la export.

Continuă recrutările

"Piaţa evoluează pe un trend ascendent, iar comenzile noastre sunt în creştere, astfel că ne-am bugetat pentru acest an o creştere atât a afacerilor, precum şi a numărului de angajaţi", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.

Compania a angajat anul trecut 230 de persoane, iar de la în ceputul acestui an şi până în prezent au mai fost recrutaţi încă 13 oameni. În prezent RAAL Bistriţa are 1.550 de angajaţi, însă conducerea companiei şi-a propus să continue recrutările şi caută pentru perioada următoare încă 23 de oameni (10 operatori CNC, 8 ingineri şi 5 sculeri matriţeri).

Totodată, RAAL şi-a planificat pentru acest an investiţii de aproximativ 3 mil. euro în vederea creşterii capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii. Programul de investiţii din acest an prevede achiziţionarea de noi utilaje destinate creşterii capacităţii de producţie, în condiţiile în care compania a mai investit anul trecut încă 1 mil. euro în echipamente şi utilaje.

Vând în peste 20 de ţări

Compania are în prezent clienţi în peste 20 de ţări, cele mai importante contracte fiind încheiate cu firme din Germania, USA, Marea Britanie şi Italia. RAAL are două fabrici de componente auto în judeţul Bistriţa-Năsăud şi sucursale în SUA, Italia, Germania şi Olanda, înfiinţate pentru suport logistic, service, marketing şi livrare.

Conducerea companiei anunţa anul trecut că intenţionează să-şi extindă exportul pe pieţele din Rusia, India şi Brazilia, unde să dezvolte în următorii ani facilităţi de producţie. În prezent bistriţenii nu au oferit mai multe informaţii în acest sens.

Compania RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa.

Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana.

Compania a realizat în 2010 o cifră de afaceri de circa 31 mil. euro (130,2 mil. lei) şi un câştig net de 2,6 mil. euro (peste 11 mil. lei), conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.