Lista guvernului Ponta apare astăzi. Reducerile de taxe promise când se aflau în opoziţie se aplică din 2013

Autor: Iulian Anghel 01.05.2012

Lista viitorului guvern va fi anunţată în această seară, iar măsurile economice cuprinse în programul de guvernare al USL (între care revenirea la cota progresivă de impozitate şi reducerea TVA şi a CAS la angajator) vor fi aplicate începând cu bugetul din 2013, a explicat ieri premierul desemnat Victor Ponta.

Tot mâine vor începe discuţiile cu grupurile parlamentare - cu excepţia PDL - pentru obţinerea votului de învestitură al Parlamentului care va fi exprimat luni 7 mai.

Miniştrii de­semnaţi vor fi supuşi miercuri votului politic al partidelor care compun USL. Până aseară, singura certitudine, în urma discuţiilor din cadrul partidelor, rămăsese desemnarea liderului conservator Dan Constantin pentru un portofoliu ministerial, foarte probabil cel al agriculturii.

Discuţiile pentru ocuparea posturilor de miniştri au continuat ieri într-o discreţie totală din partea premierului desemnat, dar informaţiile privind ocuparea poziţiilor ministeriale au continuat să circule - 16 miniştri "plini" şi patru delegaţi, aşadar 20 de poziţii ce trebuie împărţite la trei partide care compun Uniunea Social Liberală (USL) formată din PNL, PSD şi PC.

De unde atunci loc pentru "independenţi"? Săptămâna trecută, la o zi după ce a fost desemnat să formeze guvernul, liderul PSD Victor Ponta a evocat ipoteza de a-l păstra în guvern pe independentul Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. Un alt independent care ar fi urmat să-şi păstreze poziţia era ministrul justiţiei Cătălin Predoiu. Lucrurile s-au schimbat ieri, liberalii opunându-se intrării unor independenţi pe lista noului guvern, ceea ce ar însemna mai puţini oameni în Executiv din partea partidelor componente ale USL. Liberalii ar fi fost de acord cu păstrarea lor doar în următoarea circumstanţă: să intre pe lista PSD, ceea ce ar fi însemnat ca partidul să desemneze opt miniştri în loc de 10 cum s-a convenit, lucru care a produs nemulţumire în rândul social-democraţilor.

Acestea fiind discuţiile, cel mai probabil lista care va fi anunţată oficial va conţine nume de oameni din cele trei partide, cei mai mulţi miniştri urmând să desemneze PSD (10), restul locurilor fiind împărţite între PNL şi PC. Cum se întâmplă la fiecare schimbare de guvern, numele vehiculate se schimbă de la o zi la alta. De pe listă a ieşit cel al lui Constantin Niţă, unul dintre economiştii PSD, dar a apărut acela al lui Florin Georgescu (pentru Finanţe). Este însă puţin probabil ca el să lase poziţia de prim-viceguvernator al BNR pentru cea de ministru, după ce în trecut a refuzat chiar şi poziţia de prim-ministru.

După ce cei doi independenţi din guvernul demis au ieşit din discuţie, au reintrat numele lui Vasile Puşcaş (pe lângă cel al lui Mircea Geoană), pentru afaceri europene şi a fost întărită poziţia lui Dan Şova pentru jus­tiţie. Dar Puşcaş ocupă acum o poziţie de top în mediul privat, la Banca Transilvania, în vreme ce situaţia lui Geoană, care a fost exclus din PSD, rămâne neclară, chiar dacă el a contribuit la căderea guvernului Ungureanu. Sunt amintiţi Varujan Vosganian (PNL), pentru finanţe, Titus Corlăţean, externe, Mariana Câmpeanu (muncă) sau Eugen Nicolăescu (sănătate).

Premierul desemnat a anunţat ieri că intenţionează ca prima şedinţă a noului guvern să aibă loc săptămâna viitoare, pe 8 mai, iar votul în Parlament pentru guvern să fie dat luni 7 mai. Faptul că premierul desemnat a avut deja ieri o întâlnire cu delegaţia FMI, BM şi Comisiei Europene este un prim indiciu că politica guvernului va fi prudentă, cel puţin în această perioadă, chiar dacă suntem în plină perioadă electorală care se va întinde până la alegerile legislative ce vor fi organizate cel mai probabil în noiembrie. Şi este cu atât mai importantă cu cât programul economic de guvernare al USL - despre care Ponta a spus, săptămâna trecută, că este de actualitate - cuprinde măsuri de reducere a fiscalităţii care ar antrena scăderi ale veniturilor bugetare şi adâncirea deficitului stabilit de guvernele anterioare, pentru 2012, la 1,9% din PIB.

Ponta a anunţat ieri că aceste măsuri vor fi aplicate începând cu 2013, iar guvernul său va merge în acest an cu bugetul votat deja de parlament.

"Este la impuse. Una este să faci un program de guvernare în opoziţie fiind şi alta este realitatea pe care o găseşti când vii la guvernare şi trebuie să te adaptezi la ceea ce găseşti în buget", comentează Constantin Niţă, unul dintre economiştii PSD care au participat la redactarea programului economic al USL.