Surpriza din trimestrul I: Banca Transilvania şi-a majorat profitul cu 73%, la 21 mil. euro

Autori: Roxana Pricop , Andrei Chirileasa 30.04.2012

 

"Am crescut sănătos în prima parte a acestui an, aşa cum ne-am propus. Ca bancă locală, focalizarea noas­tră este consolidarea poziţiei de top pe care o avem în sistemul bancar românesc. Eficienţa, creşterea cotei de piaţă şi a valorii de piaţă vor fi priorităţile noastre şi în perioada următoare", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al băncii.

Profitul brut realizat de bancă este de 108,5 milioane de lei, faţă de 64,8 milioane de lei cât a fost înregistrat în primul trimestru al lui 2011. Veniturile operaţionale au crescut cu 12% faţă de trimestrul întâi din 2011, la 393 milioane de lei, ca urmare a creşterii cu 31% a veniturilor din operaţiuni financiare, în timp ce veniturile din comisioane au crescut cu 10% şi cele din dobânzi cu 4%. Cheltuielile operaţionale au fost de 200,85 milioane de lei în primul trimestru, în creştere cu 16,5% faţă de primul trimestru al anului trecut. Astfel, raportul costuri/venituri, care arată eficienţa opera­ţională a băncii, a crescut uşor, de la 49% în T1 2011 la 51,2% în T1 2012.

Banca a avut cheltuieli de 83,8 milioane de lei cu provizioanele constituite pentru creditele neperformante, mai puţin cu 31 milioane de lei decât în primele trei luni ale anului trecut, pe fondul îmbunătăţirii portofoliului de credite. Asta în condiţiile în care BCR şi BRD, cele mai mari bănci de pe piaţa locală, au înregistrat creşteri mari ale provizioanelor care le-au afectat puternic profitabilitatea.

"Banca Transilvania stă mai bine decât BRD şi BCR din punctul de vedere al provizioanelor pentru că în anii trecuţi a provizionat mai mult decât era necesar, fiind mai precaută", a comentat Adriana Marian, şefa departamentului de analiză al firmei de brokeraj UniCredit CAIB Securities.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare este de 1,779 miliarde de lei, în creştere cu circa 7% faţă de finele anului trecut, fiind asigurat un grad de 105% de acoperire a creditelor neperformante. La finalul primului trimestru, creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezentau 10,3% din totalul portofoliului de credite, care a crescut cu 4%, la 16,25 mld. lei (3,71 mld. euro). Circa 63,4% din total reprezintă credite pentru companii, iar restul de 36,6% sunt credite pentru persoane fizice.

Şi depozitele atrase de la clientelă au crescut cu circa 4%, la 21,08 mld. lei (4,81 mld. euro).

Raportul credite/depozite era subunitar la finele lunii martie, valoarea acestuia fiind de 0,77, ceea ce reprezintă un avantaj pentru Banca Transilvania, care are resurse pentru a creşte creditarea, spre deosebire de băncile la care raportul credite/depozite este supraunitar şi care trebuie să se bată pentru atragerea de depozite astfel încât să poată creşte creditarea.

Activele bilanţiere ale bănci au ajuns la 26,9 miliarde de lei (6,14 mld. euro), în creştere cu 4,3% faţă de sfârşitul anului precedent.

Pentru acest an Banca Transilvania şi-a bugetat profituri în creştere cu 20%

Banca Transilvania şi-a bugetat pentru acest an un profit brut de 334 mil. lei pe IFRS, în creştere cu 20% faţă de profitul brut individual realizat anul trecut conform standardelor internaţionale.

Profitul net pe IFRS a fost în 2011 de 228,5 mil. lei, cu 73% mai mare decât profitul net pe standardele româneşti de contabilitate (RAS), care a fost de 131,9 mil. lei (31,1 mil. euro), potrivit situaţiilor financiare aprobate la finalul săptămânii trecute de acţionari.

Acţionarii au mai aprobat ca profitul net de anul trecut pe RAS să fie încorporat în capitalul social, astfel că banca va emite 129,38 de milioane de acţiuni noi care vor fi distribuite cu titlu gratuit acţionarilor. Astfel, fiecare acţionar care va fi înregistrat la data de 21 mai 2012 va primi circa 7,29 acţiuni noi la 100 de acţiuni deţinute. Această operaţiune nu influenţează valoarea totală a băncii, astfel că acţiunile băncii ar trebui să se corecteze cu circa 7% la data de 17 mai.

Acţionarii Băncii Transilvania au mai aprobat şi o emisiune de obligaţiuni în valoare de 30 mil. euro. Obligaţiunile vor fi convertibile în acţiuni, astfel că acţionarii băncii vor avea drept de preemţiune la cumpărarea obligaţiunilor, urmând ca titlurile rămase nesubscrise să fie vândute altor investitori.

Principalii acţionari ai Băncii Transilvania (TLV) sunt BERD, care deţine 14,6% din acţiuni, Bank of Cyprus cu 9,6% din acţiuni, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) cu câte 5%, Horia Ciorcilă, preşedintele şi fondatorul băncii, cu 4,8%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1) cu 4,5%. IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, deţine 3,6% din acţiunile TLV, în urma conversiei unor obligaţiuni, iar SIF Transilvania (SIF3) a ajuns la o participaţie de circa 2,7% după ce a cumpărat în ultimul an acţiuni de pe bursă.

Acţiunile Băncii Transilvania au fost preferate de investitori datorită rezultatelor în creştere, astfel că de la începutul anului au avut o creştere de 40%, printre cele mai mari de pe bursă.

Capitalizarea băncii este în prezent de 500 mil. euro, multiplul faţă de capitalurile proprii (P/B) fiind de 0,88, mai mic decât în cazul BRD, care este evaluată la un multiplu de 1,21. Creşterea profitului ar putea determina şi o creştere a valorii băncii.