Noul guvern are cash la Finanţe 5 mld. euro şi 7 mld. lei

Ziarul Financiar 30.04.2012

Bogdan Drăgoi, 32 de ani, cel care va părăsi poziţia de ministru al finanţelor în urma căderii guvernului Ungureanu, a anunţat ieri înaintea întâlnirii cu premierul desemnat Victor Ponta şi cu delegaţia FMI că rezerva din conturile Trezoreriei statului se ridică la 5 mld. euro şi 7 mld. lei. Aceasta este o "moştenire" pe care alţi miniştri de finanţe nu au reuşit să o lase "urmaşilor".

"Am fost precauţi. Aceasta este situaţia la zi, aceşti bani sunt în conturile Ministerului de Finanţe, plus toate precondiţiile finalizate pentru a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare", a declarat Drăgoi, care a fost prezent la discuţiile cu principalii finanţatorii internaţionali- FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - la invitaţia lui Ponta.

De la începutul anului Ministerul Finanţelor a realizat două ieşiri pe pieţele externe, împrumutând 2,25 miliarde de dolari de pe Wall-Street. În plus, Trezoreria s-a grăbit să atragă şi cât mai multe resurse de pe piaţa internă, sumele ajungând până la 30 miliarde de lei (7 miliarde de euro). Această rezervă este foarte utilă în această situaţie de instabilitate politică.

În plus, România a îndeplinit toate precondiţiile pentru a accesa împrumutul de 1 mld. euro de la Banca Mondială, astfel că la sfârşitul lunii mai acesta ar urma să intre în boardul instituţiei financiare internaţionale de la Washington pentru aprobare, după cum a indicat Drăgoi.

România îşi creează practic, prin acest instrument de la Banca Mondială, o alternativă de finanţare, tragerea banilor fiind opţională.

Drăgoi a reiterat ideea că există premise să avem o creştere economică de 1,5-2% în acest an şi că cifrele macro permit majorarea salariilor, dar a ţinut să precizeze că decizia este una politică. Totodată, el a menţionat că se poate discuta şi despre diminuarea contribuţiilor sociale, însă şi aceasta depinde de opţiunea politică.

"Eu vă pot spune despre situaţia actuală pentru că am avut nişte prime discuţii tehnice cu FMI şi Comisia Europeană şi situaţia finanţelor de azi, aşa cum a fost angajamentul guvernului din care am făcut parte, permite revenirea salariilor. Sunt premise să avem o creştere economică de 1,5-2% în 2012. Cifrele macro susţin acest lucru. În următoarele şase luni, este adevărat, este o opţiune politică a dânşilor (a USL - n.red.), dar noi am creat premisele. Vorbim de o politică ce ţine de noul guvern", a afirmat Drăgoi.

Creşterea economică din acest an este pe muchie de cuţit având în vedere că trimestrul întâi a fost prost din cauza gerului năprasnic şi a zăpezilor din luna februarie, care au afectat activitatea economică şi în mod special consumul populaţiei. De asemenea, situaţia din Europa nu este tocmai favorabilă având în vedere că toate statele se confruntă cu austeritate, şomaj ridicat şi recesiune.

Economia românească este lovită de ceea ce se întâmplă în Italia şi Spania, acolo unde muncesc peste 1,5 milioane de români şi care trimiteau peste 6 miliarde de euro pe an acasă înainte de criză. Acum, probabil că nu trimit nici 2,5 miliarde de euro.