Cum a plătit Apple taxe de doar 10% din profit anul trecut

Ziarul Financiar 30.04.2012

Apple a plătit anul trecut taxe în valoare totală de 3,3 mi­liarde de dolari, sau aproximativ 10% din profit.

Gigantul industriei IT din SUA a reuşit să plătească taxe atât de mici folosind o firmă pe care a creat-o în Reno, Nevada şi care gestionează şi investeşte lichidităţile Apple, potrivit cotidianului american The New York Times.

Profitul Apple a ajuns la 34,2 miliarde dolari anul trecut.

Compania din Reno, denumită Braeburn Capital, a fost fondată în ideea că Nevada nu taxează veniturile compa­niilor, în timp ce California, statul unde Apple îşi are sediul principal, taxează veniturile cu 8,84%. Astfel, o mare parte din veniturile Apple se redirecţionează către Braeburn, unde se stochează sau reinvestesc.

Altă metodă folosită de Apple pentru a ocoli impozitarea este "dubla irlandeză", care presupune trecerea banilor prin două subsidiare din Irlanda.

Astfel, dacă produsul Apple e vândut în SUA şi profitul rămâne în ţară, atunci acesta va fi supus unei taxe federale de 35%. În schimb, dacă banii sunt trimişi în Irlanda ca rede­venţe pentru diverse brevete, atunci impozitul scade vizibil. Le­gislaţia irlandeză spune că dacă subsidiara locală e contro­lată din alte zone, precum Caraibe, profitul poate fi transferat fără plata unui impozit.

Banii sunt atunci trimişi din Irlanda în Caraibe, unde devin invizibili pentru fisc.