Arabii inaugurează cea mai înaltă clădire din Europa, pe 5 Iulie în Londra

Autor: Andrei Cîrchelan 01.05.2012

Turnul Shard ("ciob de sticlă"), cunoscut şi ca Shard London Bridge, cea mai înaltă clădire din Europa, va fi lansat de prinţul Andrew al Marii Britanii şi de premierul Qatarului, Hamad Bin Jassim Bin Jabor Al Thani, pe 5 Iulie în Londra, potrivit arabianbusiness.com.

Clădirea are 310 metri înălţime şi a fost finanţată în proporţie de 95% de Shard Funding Limited, un consorţiu ce include banca naţională a Qatarului, QInvest, Qatari Islamic Bank şi dezvoltatorul Barwa Real Estate.

Proiectul include apartamente, birouri, restaurante şi un hotel Shangri-La de 5 stele. Dezvoltatorii anticipează ca turnul va fi vizitat anual de de peste 1 milion de persoane.

Costul final al proiectului nu este cunoscut, dar un articol publicat de Financial Times în 2008 plasa valoarea proiectului la 1,4 miliarde lire sterline (aproximativ).

Un apartament în turn va costa între 30 şi 50 de milioane lire sterline, potrivit Reuters.

Având în vedere că Shard este finanţat cu investiţii bazate pe Sharia, codul moral şi religios al Islamului, care interzice câştigul monetar din dobânzi, printre chiriaşii turnului nu se vor putea număra majoritatea băncilor, companiile din industria jocurilor de noroc şi producătorii de băuturi alcoolice, notează Financial Times.