Tranzacţiile din aprilie au adus nume noi în topul brokerilor. Swiss Capital rămâne lider

Autor: Andrei Chirileasa 01.05.2012

Actinvest Braşov, firma de brokeraj de casă a SIF Transilvania, şi Goldring Târgu-Mureş sunt apariţiile surpriză în topul primilor zece brokeri de pe bursă în luna aprilie, în condiţiile în care cele mai mari tranzacţii au vizat luna trecută acţiunile BRD şi SIF Banat-Crişana.

Luna aprilie a fost cea mai slabă pentru brokerii de pe bursă din ultimele 16 luni, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni, din care firmele de brokeraj obţin în general cele mai mari venituri, au scăzut la 111 mil. euro, aproape la jumătate faţă de luna februarie.

Activitatea mai redusă de pe bursă a fost determinată de perioada adunărilor generale ale acţionarilor, în care majoritatea companiilor au fost suspendate de la tranzacţionare cel puţin două zile, dar şi de atitudinea mai rezervată a investitorilor faţă de piaţă, în condiţiile în care au reapărut incertitudinile pe pieţele internaţionale. Spre deosebire de primele trei luni ale anului, fondurile străine nu au mai venit cu bani pe bursă, astfel că acţiunile au stagnat sau chiar au scăzut.

Toate astea sunt veşti proaste pentru firmele de brokeraj, care se confruntă din nou cu scăderi ale veniturilor. Cele aproape 60 de firme de brokeraj de pe piaţă, în care lucrează circa 500 de brokeri, au încasat în aprilie comisioane de circa 600.000 de euro, faţă de 1 mil. euro în martie şi februarie.

Singurele tranzacţii care au mai animat piaţa în aprilie au fost deal-urile realizate cu acţiunile BRD şi cu titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1). În cazul BRD, tranzacţiile speciale realizate în aprilie au vizat pachete cumulate reprezentând 0,8% din capital, iar valoarea s-a ridicat la peste 60 mil. lei. Cel mai probabil, vânzătorul este tot SIF Transilvania (SIF3), care în primul trimestru a mai vândut circa 1% din acţiunile BRD. Astfel se explică ascensiunea în top a Actinvest, care este firma de brokeraj preferată a SIF Transilvania.

Cel mai probabil, acţiunile vândute de SIF3 la BRD au ajuns în portofoliile unor fonduri străine de investiţii. Pe primele locuri în topul brokerilor se menţin Swiss Capital şi ING Bank, care lucrează preponderent cu investitori instituţionali străini. Swiss Capital a avut în aprilie o cotă de piaţă de 16%, în scădere faţă de primele luni ale anului. O surpriză este şi apariţia în top 10 a firmei de brokeraj Goldring din Târ­gu-Mureş. Goldring a intermediat luna trecută tranzacţiile prin care o firmă off-shore din Cipru, Aktra Holdings Limited, a preluat circa 4,4% din acţiunile SIF Banat-Crişana. Printre acţionarii Aktra Holdings se numără avocatul Ştefan Dumitru, care este membru în consiliul de administraţie al SIF1. El este şi partener în firma specializată în insolvenţe RVA, alături de Arin Stănescu.

Goldring este controlată de firma ZTS Consultanţă şi Management ai cărei principali acţionari sunt Arin Stănescu şi avocatul Călin Zamfirescu.