BNR îngheaţă ciclul de relaxare a politicii monetare: dobânda-cheie la lei rămâne la 5,25% pe an. Instabilitatea politică începe să conteze

Autor: Ciprian Botea 02.05.2012

Consiliul de Administraţie al BNR a menţinut dobânda cheie la lei la nivelul de 5,25% pe an în şedinţa de politică monetară de astăzi, mişcare anticipată de piaţă după izbucnirea tensiunilor politice odată cu căderea prin moţiune de cenzură a guvernului Ungureanu.

BNR întrerupe astfel ciclul de relaxare a politicii monetare început în noiembrie anul trecut. Banca centrală redusese cu un punct procentual din noiembrie până în martie, timp de patru şedinţe consecutive de politică monetară.

Totodată, CA al BNR a decis menţinerea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei şi valută la 15% şi respectiv 20%.

Oficialii BNR spun că vor gestiona "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar, ceea ce ce înseamnă că vor permite o volatilitate mai mare a dobânzilor pe piaţa interbancară.

În decizia de astăzi a BNR a cântărit mult şi stabilitatea cursului valutar în condiţiile în care leul s-a depreciat imediat după moţiunea de cenzură de vineri şi cotaţiile au depăşit pragul de 4,4 lei/euro pe piaţa interbancară.

Majoritatea analiştilor se aşteptau anterior la o relaxare a politicii monetare, dar şi-au schimbat estimările imediat după apariţia tensiunilor politice. Există însă în continuare prognoze potrivit cărora BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare, dobânda urmând să ajungă la 5% pe an.