CJUE: Funcţionalitatea unui program pentru calculator nu poate fi protejată prin dreptul de autor

Autor: Aurelia Alexa 02.05.2012

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că dobânditorul unei licenţe a unui program are, în principiu, dreptul de a analiza, de a studia şi de a testa funcţionarea sa pentru a stabili ideile şi principiile care se află la baza acestuia.

Decizia a fost pronunţată de CJUE în cauza SAS Institute Inc. - World Programming Ltd.

SAS Institute Inc. a dezvoltat sistemul SAS, un set integrat de programe care permite utilizatorilor să desfăşoare operaţiuni de prelucrare şi analiză de date, în special analize statistice. Componenta esenţială a sistemului SAS este denumită Base SAS şi permite utilizatorilor să scrie şi să ruleze programe de aplicaţie (cunoscute şi sub denumirea de "scripturi"), scrise în limbajul de programare SAS care permite prelucrarea datelor, a precizat CJUE.

Societatea World Programming Ltd (WPL) a considerat că exista o piaţă potenţială pentru un software alternativ capabil să execute programe de aplicaţie scrise în limbajul SAS şi a creat astfel World Programming System (WPS), "care emulează o mare parte a funcţionalităţilor componentelor SAS", în sensul că, exceptând câteva aspecte minore, "WPL a încercat să asigure ca aceleaşi inputuri (intrări de date în sistem) să producă aceleaşi outputuri (ieşiri de date)".

Acest lucru ar permite utilizatorilor sistemului SAS să ruleze prin intermediul "World Programming System" scripturile pe care le-au dezvoltat pentru a fi utilizate cu sistemul SAS.

Pentru a crea programul WPS, societatea WPL a achiziţionat în mod legal copii ale versiunii didactice a sistemului SAS, furnizate sub o licenţă potrivit căreia drepturile titularului erau limitate la folosirea în alte scopuri decât producţia. WPL a utilizat şi a studiat aceste programe pentru a înţelege funcţionarea lor, dar nu există niciun indiciu pe baza căruia să se poată pretinde că WPL a avut acces la codul sursă al componentelor SAS sau a copiat acest cod sursă, arată CJUE.

SAS Institute a introdus o acţiune la High Court of Justice (Regatul Unit), solicitând să se constate că WPL a copiat manualele şi componentele sistemului SAS, cu încălcarea drepturilor de autor şi a termenilor licenţei versiunii didactice.

Potrivit CJUE, directiva privind protecţia juridică a programelor pentru calculator extinde protecţia prin dreptul de autor la toate formele de exprimare a creaţiei intelectuale proprii autorului unui program pentru calculator. În schimb, ideile şi principiile care se află la baza oricărui element al unui program pentru calculator, inclusiv cele care se află la baza interfeţelor sale, nu sunt protejate prin dreptul de autor în temeiul directivei menţionate.

"Curtea apreciază că nici funcţionalitatea unui program pentru calculator, nici limbajul de programare şi formatul fişierelor de date utilizate în cadrul unui program pentru calculator pentru a exploata anumite funcţii ale sale nu constituie o formă de exprimare. Prin urmare, acestea nu beneficiază de protecţia prin dreptul de autor. Astfel, a admite că funcţionalitatea unui program pentru calculator poate să fie protejată prin dreptul de autor ar însemna să se ofere posibilitatea de monopolizare a ideilor, în detrimentul progresului tehnic şi al dezvoltării industriale", se arată în comunicatul CJUE.

Curtea precizează că dacă un terţ ar obţine partea codului sursă sau a codului obiect referitoare la limbajul de programare sau la formatul fişierelor de date utilizate în cadrul unui program pentru calculator şi ar crea, cu ajutorul acestui cod, elemente similare în propriul program pentru calculator, acest comportament ar fi susceptibil să fie interzis de autorul programului.

În al doilea rând, Curtea arată că persoana care a achiziţionat o licenţă a unui software are dreptul să analizeze, să studieze sau să testeze funcţionarea acestuia în vederea identificării ideilor şi a principiilor care stau la baza oricărui element al programului şi orice clauză contractuală contrară acestui drept este nulă de drept.

În acelaşi timp, Curtea precizează că stabilirea acestor idei şi a acestor principii poate fi realizată în cadrul actelor autorizate prin licenţă.

"În consecinţă, titularul dreptului de autor asupra unui program pentru calculator nu poate împiedica, prin invocarea contractului de licenţă, ca persoana care a achiziţionat această licenţă să analizeze, să studieze sau să testeze funcţionarea respectivului program în vederea identificării ideilor şi a principiilor care stau la baza oricărui element al programului, atunci când efectuează acte acoperite de această licenţă, precum şi actele de încărcare şi de rulare necesare utilizării programului şi cu condiţia ca persoana respectivă să nu încalce drepturile exclusive ale titularului dreptului de autor asupra programului menţionat", se mai arată în comunicat.

În plus, Curtea precizează că nu există o încălcare a dreptului de autor atunci când dobânditorul legal al licenţei nu a avut acces la codul sursă al programului pentru calculator, ci s-a limitat la analiza, la studiul şi la testarea acestui program, pentru a reproduce funcţionalitatea sa într-un al doilea program.

"Curtea constată că reproducerea, într-un program pentru calculator sau într-un manual de utilizare a acestui program, a anumitor elemente descrise în manualul de utilizare a unui alt program pentru calculator protejat prin dreptul de autor poate constitui o încălcare a dreptului de autor asupra acestui din urmă manual dacă respectiva reproducere reprezintă expresia creaţiei intelectuale proprii a autorului manualului", se menţionează în decizia CJUE.

Curtea a menţionat că, în cauza judecată, cuvintele-cheie, sintaxa, comenzile şi combinaţiile de comenzi, opţiunile, valorile implicite, precum şi iteraţiile sunt compuse din cuvinte, din cifre sau din concepte matematice care, considerate separat, nu sunt, în sine, o creaţie intelectuală a autorului acestui program.

CJUE a specificat că numai prin alegerea, dispunerea şi combinarea acestor cuvinte, a acestor cifre sau a acestor concepte matematice autorul îşi poate exprima spiritul creator în mod original şi că revine instanţei de trimitere obligaţia de a verifica dacă reproducerea invocată în acţiunea principală "constituie expresia creaţiei intelectuale proprii a autorului manualului de utilizare a programului pentru calculator protejat prin dreptul de autor".