S&P scoate Grecia din default şi ridică ratingul la "CCC"

Ziarul Financiar 02.05.2012

Standard & Poor's (S&P) a ridicat ratingul Greciei la "CCC", unul dintre cele mai slabe calificative din categoria "junk" (cu caracter speculativ), scoţând ţara din default după ce guvernul de la Atena a efectuat cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, transmiet Reuters.

"Deşi restructurarea a atenuat presiunile de finanţare pe termen scurt, gradul de îndatorare al Greciei rămâne ridicat", notează S&P într-un comunicat transmis miercuri.

Perspectiva atribuită noului rating al statului elen este stabilă.

Anterior, ratingul Greciei după S&P era "SD", adică default selectiv.

S&P avertizează că recesiunea şi alegerile generale din 6 mai reprezintă riscuri faţă de procesul de ajustare fiscală necesar pentru a continua scăderea datoriilor Greciei.

"Ratingul ar putea fi redus din nou, dacă vom considera că există o probabilitate ridicată de restructurare dezordonată a datoriilor pe care le mai are Grecia către creditorii privaţi", se spune în comunicat.

Fitch a ridicat în martie ratingul Greciei la "B", de asemenea în categoria "junk", fiind prima dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară care a îmbunătăţit calificativul statului elen după restructurarea care a redus datoria ţării cu aproximativ 100 miliarde de dolari, reprezentând aproape o treime din soldul total.