Drăgoi, fostul ministru de finanţe: Economia României a crescut cu 1,5 % în primul trimestru

Autor: Mihaela Claudia Medrega 03.05.2012

România a înregistrat în primul trimestru (T1) o creştere economică de 1,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în ciuda vremii nefavorabile, potrivit lui Bogdan Drăgoi, fost ministru de finanţe în Cabinetul Ungureanu.

Datele preliminare legate de evoluţia PIB în T1 vor fi anunţate în data de 15 mai de Institutul de Statistică.

Faţă de ultimul trimestru de anul trecut, cel mai probabil economia a înregistrat o nouă scădere din cauza gerului şi a ninsorilor din februarie, dar şi ca urmare a frânării exporturilor, după cum indică şi majoritatea estimărilor ana­liştilor. Aceasta echivalează cu intrarea în recesiune tehnică, după ce şi în ultimele trei luni ale anului trecut s-a înregistrat o scădere a PIB.

Semnalele de la principalii indicatori macro din primele două luni ale anului nu sunt îmbucurătoare. Exporturile au revenit în februarie în teritoriul negativ şi au înregistrat o scădere de 0,4%, în euro, comparativ cu aceeaşi lună din anul trecut, fiind afectate atât de condiţiile meteo, cât şi de declinul cererii din zona euro, principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti. Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat trendul ascendent în primele două luni din 2012, dar ritmul a frânat vizibil. O veste bună a venit la început de an de la consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul menţinându-se pe plus.

În acest moment motoarele de creştere economică lipsesc în condiţiile în care se bate pasul pe loc în atragerea fondurilor europene, investiţiile străine sunt la un minim istoric de opt ani, iar consumul intern este afectat de lipsa de încredere în privinţa viitorului a companiilor şi a populaţiei.

Drăgoi a reafirmat că sunt premise ca avansul PIB din acest an să fie de 1,5-2%.

Totul depinde însă de ce se întâmplă în trimestrul doi şi trei, având în vedere că trimestrul întâi a fost pe minus. În al doilea trimestru din acest an economia ar putea să recupereze şi să revină pe plus faţă de T1.

Anul trecut economia a înregistrat o creştere de 2,5% după doi ani de recesiune, fiind sprijinită în prima parte a anului de cererea solidă pentru exporturi către zona euro şi în semestrul al doilea de recolta agricolă foarte bună.