Companiile farmaceutice plătesc anual peste 8 mil. euro pentru a duce medicii români la congrese

Autor: Ioana David 02.05.2012

Companiile farmaceutice plătesc anual peste 8 mil. euro pentru a duce medicii români la congrese, arată un calcul ZF dacă se iau în considerare cei peste 10.000 de medici români care merg anual la congrese de specializare, iar cheltuiele se ridică la circa 1.000 de euro pentru fiecare persoană.

Estimarea a fost făcută plecând de la o deplasare de patru zile, în care cheltuielile zilnice cu masa au fost considerate la 100 de euro (suma maximă pe care companiile o pot cheltui cu masa de prânz şi cină pentru deplasările în afara ţării este de 150 de euro. potrivit Codului Etic al ARPIM – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România), asigurarea de călătorie 10 euro, cazarea 320 de euro iar transportul 150 de euro.

Numărul de peste 10.000 de medici români care merg anul la congrese a fost avansat de Cristian Bota, CEO al companiei Romastru Trading într-un comunicat de presă. El mai spunea că medicii români participă la peste 150 de congrese ştiinţifice.

Promovarea medicale şi sponsorizările pe care companiile de medicamente le oferă medicilor sunt subiecte tabu în România, nicio companie nefăcând publice până acum sumele cheltuite în contul acestor acţiuni.

Pe de altă parte, aceste acţiuni sunt reglementate într-un cod etic asumat de ARPIM - Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente din România.
ARPIM grupează 28 de companii farmaceutice, care potrivit propriilor date reprezintă 70% din volumul de afaceri al industriei farmaceutice româneşti.

“Pentru mesele în afara ţării limita este de 150 de euro pe zi pentru prânz plus cină; această limită nu se aplică pentru mese de tip „gala dinner” organizate ca parte a congreselor internaţionale, menţionate ca atare în documentaţia evenimentului”, se arată în codul ARPIM.