Enel îşi face intrarea în Constanţa după ce a plantat pe câmpiile din Tulcea şi Caraş-Severin eoliene de 400 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 02.05.2012

Grupul de utilităţi Enel îşi va face intrarea în Constanţa cu un parc eolian după ce până acum majoritatea investiţiilor realizate de italieni în aceste domeniu, în valoare de 400 de milioane de euro, s-au concentrat mai ales pe raza câtorva comune din Tulcea.

Constanţa este judeţul dobrogean care i-a atras pe cei mai mulţi dintre investitorii în “mori de vânt” şi acesta va fi locul în care Enel, prin intermediul diviziei sale de energie verde, Enel Green Power, va demara construcţia celui mai mare parc eolian făcut până acum de italieni pe piaţa locală, cu o capacitate totală de 120 de MW, au precizat reprezentanţii companiei.

Pentru montarea celor 120 de MW italienii ar putea aloca fonduri de circa 180 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF, ţinând cont de faptul că pentru ridicarea unui MW într-un parc eolian sunt necesare circa 1,5 milioane de euro.

Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, Enel are în România circa 270 de MW în cinci parcuri eoliene, patru dintre acestea fiind localizate în Tulcea, iar cel de-al cincilea fiind amplasat în Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Revenind la parcul eolian de 120 de MW pe care grupul intenţionează să-l construiască în Constanţa, acesta face parte din investiţiile de 180 de MW pe care Enel Green Power le-a anunţat pentru anul acesta pentru piaţa locală.

Mai mult, prin intermediul Enel Green Power italienii au semnat un acord cu Export Credit Agency, controlată de guvernul danez, şi cu Citigroup, în calitate de agent şi aranjor, pentru o finanţare de 180 de milioane de euro pe o perioadă de 12 ani tocmai pentru finanţarea parţială a unor parcuri eoliene în România, SUA şi Brazilia. Parcul din România este cel de 120 de MW care va fi construit în Constanţa.