Trei dosare grele cu o miză de sute de milioane de euro pe masa lui Dan Nica

Autor: Adrian Seceleanu 03.05.2012

Vicepreşedintele PSD Dan Nica, 52 de ani, nominalizat ministru al comunicaţiilor în Cabinetul Victor Ponta este încă un nume cu puternice rezonanţe în industria IT&C locală, chiar dacă au trecut opt ani de zile de când el şi-a încheiat mandatul la acelaşi minister, în perioada executivului condus de Adrian Năstase (2000-2004).

De ce îşi aduce încă lumea aminte de Dan Nica atunci când numele altor demnitari - inclusiv de la alte ministere - sunt uitate şi după o săptămână de la înlocuirea lor din funcţie? Există două motive cheie pentru această situaţie neobişnuită: numărul mare de proiecte finalizate şi de programe iniţiate în mandatul lui Nica - dintre care unele sunt încă active şi performanţele dezastruoase ale demnitarilor care au ocupat ulterior fotoliul de ministru al comunicaţiilor.

Un absolvent de Electronică şi Telecomunicaţii în Iaşi, cu o experienţă de 11 ani la Direcţia de Telecomunicaţii din Galaţi, Nica a preluat conducerea ministerului cunoscând problemele din industrie.

Care sunt proiectele sau programele lansate în acea perioadă? Spre exemplu, în mandatul lui Dan Nica a fost lansat sistemul electronic de licitaţii publice e-licitatie.ro, sistemul electronic de atribuire a autorizaţiilor de transport, a fost lansat programul Euro 200 prin care elevii din familii sărace erau sprijiniţi în achiziţia unui computer şi a fost introdusă scutirea de impozit pentru programatori. În mandatul lui Nica a fost stins şi un conflict puternic dintre Cosmorom (actualul Cosmote) şi MobilRom (actualul Orange) şi MobiFon (actualul Vodafone) privind utilizarea frecvenţei de 1.800 MHz.

Tot în perioada respectivă s-au finalizat discuţii tensionate cu grupul OTE, prin care grupul elen a devenit acţionar majoritar al Romtelecom. Nica a fost în perioada 2000-2004 foarte atent la comunicare şi la relaţia cu media, având la minister una dintre cele mai bune echipe de relaţii publice din întreg Cabinetul Năstase. Spre exemplu, Ministerul Comunica­­ţiilor publica pe site-ul instituţiei înregistrări audio ale declaraţiilor făcute de Nica, o adevărată revoluţie la vremea respectivă.

Ce dosare îl aşteaptă acum pe Dan Nica la revenirea în funcţia de şef al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI)?

Considerat adesea un minister "uşor", fără prea mari mize (dovadă faptul că în ultimii ani a fost pasat fără mari discuţii între UDMR şi PDL), MCSI este în realitate un punct central pentru "dosare" cu o miză de sute de milioane de euro.

Unul dintre cele mai fierbinţi dosare pe masa lui Nica îl va reprezenta licitaţia pentru frecvenţele de telefonie mobilă, care este în curs de desfăşurare şi este supervizată de Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM). Forma iniţială a caietului de sarcini este contestată puternic de companii ca Orange şi Vodafone - dar şi grupul local RCS&RDS a cerut modificări de substanţă ale condiţiilor de vânzare a spectrului. Având în vedere miza financiară a licitaţiei - venituri la buget de până la un miliard de euro, licitaţia va intra mai mult ca sigur în analiza noului executiv.

Un alt subiect fierbinte este cel al fuziunii dintre Romtelecom şi Cosmote şi eventuala listare a unui pachet de acţiuni la entitatea formată în urma combinării celor două companii. Statul trebuie să dea un răspuns grupului elen OTE în această problemă.

Poate cea mai presantă problemă este însă cea a Poştei Române, o companie devalizată de toate guvernele în ultimii ani şi care se află într-o situaţie dificilă. Compania va pierde anul viitor monopolul pe anumite servicii, astfel că presiunea pentru o rezolvare a situaţiei companiei este enormă.

La nivelul public există încă aşteptări din partea MCSI în ceea ce priveşte eliminarea birocraţiei şi reducerea numărului de acte necesare la interacţiunea cu statul, însă e de văzut în ce măsură în noul cabinet Comunicaţiile vor reveni la influenţa şi forţa pe care o aveau în trecut.

În Guvernul Boc I, PDL-PSD, Dan Nica a deţinut funcţia de vicepremier şi ministru al administraţiei şi internelor. El a fost validat în februarie 2009 la conducerea MAI, după demisia lui Liviu Dragnea şi a deţinut această funcţie până la sfârşitul lunii septembrie 2009. Premierul de atunci Emil Boc a declarat, la finalul lui septembrie 2009, că a propus coaliţiei PSD-PDL înlocuirea lui Dan Nica la Interne, Boc invocând o declaraţie a acestuia referitoare la posibilitatea fraudării alegerilor prezidenţiale cu ajutorul turismului electoral. PSD a protestat, însă în cele din urmă Nica a fost revocat. Miniştrii PSD şi-au depus demisiile după revocarea din funcţie a lui Dan Nica la 1 octombrie 2009.

Dan Nica
  • Este născut în 2 iulie 1960, în Panciu, judeţul Vrancea. Este căsătorit şi are un copil.

  • A absolvit în 1985 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi. A lucrat, între 1985 şi 1996, la Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Galaţi, iar în perioada 1991-1996 a fost director al acestei direcţii.

  • Este deputat din 1996, fiind la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al PSD încă din 2005.

  • Între 2000-2004 funcţia de ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei în guvernul condus de Adrian Năstase. În guvernul Boc I, PDL-PSD, Dan Nica a deţinut funcţia de vicepremier şi ministru al administraţiei şi internelor în perioada februarie - septembrie 2009, când a fost revocat din funcţie de Emil Boc. După revocarea lui Nica miniştrii PSD şi-au depus demisiile.

  • Are un apartament în Galaţi, dobândit în 1993, în suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi, şi un autoturism Audi din 2002. În conturi şi depozite bancare, Dan Nica menţionează peste 100.000 de lei şi peste 40.000 de euro.

  • Nica mai are părţi sociale la SC VITICOM SRL Panciu, cu o valoare totală la zi de 15.110 lei.