Profitul băncii franceze Societe Generale a scăzut cu 20% în primul trimestru, la 732 milioane euro

Autor: Marius Oncu 03.05.2012

Procesul de consolidare a capitalului, împreună cu declinul creditelor de retail în Franţa, a anulat creşterea veniturilor din tranzacţiile cu obligaţiuni, valute şi materii prime.

La fel ca alte mari bănci europene, Societe Generale (SocGen), a doua mare instituţie de credit din Franţa, reduce costurile şi numărul locurilor de muncă la divizia de investment banking, pentru a întruni cerinţele unor reguli globale mai dure şi pentru a rezista mai bine efectelor crizei datoriilor suverane din zona euro.

Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un profit de 748,1 milioane de euro pentru SocGen.

Veniturile au scăzut cu 4,7%, la 6,3 miliarde de euro, dar s-au situat peste aşteptările de 6,2 miliarde de euro.

Banca a vândut active, constând din portofolii de credite, în valoare de 6,4 miliarde de euro în primul trimestru, pentru a-şi reduce îndatorarea, iar rata de adecvare a capitalului a urcat la 9,4%.

Deşi eforturile de consolidare a capitalului au lovit în principal rezultatele ddiviziei de investment banking, grupul a început să fie afectat şi pe reţeaua de retail din Franţa, unde profitul a scăzut, anual, pentru prima dată din 2010.

Economia Franţei încetineşte, iar şomajul se află la maximul ultimilor 12 ani, notează Reuters.

SocGen şi rivalii locali, precum BNP Paribas, se confruntă cu incertitudini suplimentare pe piaţa franceză, în contextul alegerilor programate pentru duminică. Candidatul socialist, Francois Hollande, considerat a fi favorit pentru câştigarea turului al doilea, a promis noi reglementări pentru bănci şi controlul activităţilor riscante ale acestora.

În România, SocGen deţine banca BRD Groupe Societe Generale, precum şi BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management, BRD Pensii şi BRD Asigurări de Viaţă.