Depozitarul Central va semna marţi contractul de aderare la platforma paneuropeană de decontare

Autor: Stefan Musgociu 03.05.2012

Depozitarul Central va semna marţi contractul cadru de aderare la platforma paneuropeană de decontare Target2 Securities (T2S), alături de alţi opt depozitari centrali din Europa, şi va face parte din primul val de depozitari care va utiliza acest sistem, după ce va deveni operaţional în 2015.

"Depozitarul Central va semna, marţi, la Frankfurt contractul cadru pentru Target2 Securities. În total vor semna nouă depozitari", a afirmat preşedintele programului T2S, Jean-Michel Godeffroy, într-un seminar organizat joi de Depozitarul Central la Bucureşti.

Alături de depozitarul Central din România, contractul va fi semnat şi de instituţiile similare din Grecia, Germania, Spania, Luxembourg, Italia, Belgia şi Danemarca, potrivit informaţiilor de pe site-ul Băncii Centrale Europene.

Directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tănăsoiu, a afirmat, joi, că până în iunie 2014 sistemul actual al Depozitarului, RoClear, va trebui adaptat la platforma Target2 Securities.

Depozitarii centrali din România, Italia, Grecia şi Elveţia vor face parte din primul val care va adera la platforma paneuropeană de tranzacţionare Target2 Securities.

Prin intermediul acestui sistem costurile de decon­tare a tranzacţiilor în afara graniţelor sunt reduse cu aproximativ 90%. Totodată, T2S oferă un acces mai uşor la instrumentele financiare de pe pieţele externe şi elimi­narea practicilor diferite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte serviciile post-tranzacţionare.

În cazul tranzacţiilor realizate pe piaţa locală de capital, costurile nu vor fi la fel de mici întrucât rulajele sunt reduse, însă coordonatorii programului T2S vor să găsească o soluţie şi pentru această situaţie, potrivit lui Godeffroy.

El a menţionat că softul este gata în proporţie de peste 65%.

"Dacă mulţi depozitari se alătură Target2 Securities, ceilalţi nu vor avea alte opţiuni. EuroClear (depozitarul din Marea Britanie - n.r.) nu se va alătura, cred că cel puţin la început. Probabil sunt oameni pragmatici, vor să vadă mai întâi cum funcţionează şi apoi vor adera şi ei", a mai spus Godeffroy.

T2S este cel mai mare proiect dezvoltat de către Eurosistem (reprezentat de Banca Centrala Europeana şi cele 17 bănci centrale din zona euro) de la adoptarea monedei euro şi va conduce la îmbunătăţirea infrastructurii post-tranzacţionare din Europa.