Listările şi privatizările Guvernului sunt în aer, iar Oltchim Râmnicu Vâlcea pierde 210.000 de euro în fiecare zi

Autor: Adrian Cojocar 03.05.2012
Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cel mai mare combinat chimic din România, a înregistrat în trei luni de la începutul anului pierderi de 82,8 mil. lei (19 mil. euro), ceea ce înseamnă că la fiecare 24 de ore în care Ministerul Economiei întârzie privatizarea combinatului statul pierde 210.000 de euro.

Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) - structură din cadrul Ministerului Economiei care se ocupă de privatizarea şi listarea unora dintre cele mai importante companii din România, precum Hidroelectrica, Romgaz şi Oltchim, spune că există posibilitatea ca odată cu schimbarea Guvernului programul să fie blocat.

"Nu ştiu la ce să ne aşteptăm. Eu personal mi-aş dori să nu existe întârzieri sau amânări ale ofertelor şi privatizărilor. Nu ştiu ce poziţie va avea noul Guvern în privinţa listărilor. N-am văzut o poziţie foarte clară dacă vor să continue aceste listări şi privatizări, din contră, a fost criticată listarea Transelectrica şi privatizarea Cupru Min. Depinde dacă se doreşte să se acorde o şansă companiilor să se lanseze la privatizare sau se va merge pe dictonul «nu ne vindem ţara». Este de dorit ca acestea să continue pentru că am căpătat încrederea pieţei de capital şi acum, dacă se va bloca programul, greu se va mai relua. Oltchim este într-o situaţie critică, nu are finanţare nici pentru activitatea zilnică pentru că lucrează la 20-25% din capacitate. Cu cât se întârzie privatizarea, cu atât va fi mai greu pentru companie să se privatizeze", spune Florin Vlădan, şeful OPSPI.

Primul semnal ar putea veni chiar săptămâna viitoare, după ce Guvernul va primi votul de investitură. Dacă va fi schimbată şi conducerea OPSPI, atunci cu siguranţă vor apărea întârzieri, cel puţin până ce noii şefi se vor acomoda şi vor avea primele discuţii cu intermediarii desemnaţi să se ocupe de privatizarea Oltchim şi de ofertele programate pe bursă.

Oltchim a strâns până la 31 martie plăţi restante de 525,5 mil. lei (circa 120,8 mil. euro). Valoarea restanţelor Oltchim a urcat cu 80% numai în primele trei luni din acest an, în contextul în care combinatul se află într-un blocaj financiar ca urmare a incapacităţii de a mai achiziţiona materia primă necesară procesului de producţie, în timp ce dobânzile la împrumuturile contractate la bănci continuă să curgă. Oltchim trebuie să plătească şi salariile la cei peste 3.300 de angajaţi ai societăţii.

FMI a impus statului să încheie procesul de privatizare al Oltchim până la finalul lunii aprilie, termen care a expirat, în condiţiile în care reprezen­tanţii statului au demarat o fază preliminară înaintea procesului de privatizare cu două săptămâni înainte de termenul final, iar procesul urma să se întindă pe mai multe luni de zile, fiind unul atipic şi care implică încă multe necunoscute.

În prima etapă cele patru companii interesate şi-au prezentat în faţa reprezentanţilor Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) planul de afaceri şi părerile cu privire la cum ar trebui să arate caietul de sarcini după care se va desfăşura cea de-a doua etapă a privatizării.

În partea finală a procesului de privatizare ar urma să aibă loc licitaţia cu ofertă în plic, care era estimată a avea loc pe data de 31 mai, însă ar putea fi din nou întârziată sau chiar amânată din cauza demiterii Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu şi a înlocuirilor la vârf din cadrul structurilor de conducere ale ministerelor, inclusiv cea mai înaltă funcţie din cadrul Ministerului Economiei, pentru care a fost propus Daniel Chiţoiu. Ministerul Economiei deţine pachetul de control, de 54,8%, din acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Din cauza blocajului financiar din cadrul combinatului chimic, Oltchim şi-a redus vânzările în primul trimestru cu 45%, la 254,5 mil. lei (58,5 mil. euro), iar pierderile s-au majorat de 31 de ori, de la un nivel de 2,6 mil. lei în perioada ianuarie - martie din 2011.

Deficitul major de lichiditate prin care trece Oltchim este evidenţiat şi de diferenţa dintre activele şi datoriile pe termen scurt ale companiei, care la 31 martie 2012 era una negativă, de aproape 1,3 mld. lei (290 mil. euro).

În primele trei luni Oltchim a plătit numai pe dobânzi bancare circa 21,1 mil. lei (4,9 mil. euro) şi a acumulat datorii de 2,35 mld. lei (540,7 mil. euro).

Luna trecută patru investitori au depus la minister oferte preliminare şi neangajante pentru Oltchim, printre acestea numărându-se nemţii din grupul PCC, acţionarul minoritar al Oltchim care deţine împreună cu fondul Carlson aproape 33% din acţiuni, ruşii de la Tise, care are printre acţionari şi gigantul Gazprom, omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează grupul industrial Serviciile Comerciale Române (SCR), şi firma de construcţii Pegamont Ploieşti a omului de afaceri Mircea Apostolescu.