Firmele continuă să-şi mute banii la sucursalele băncilor străine

Autor: Ciprian Botea 03.05.2012

 

Firmele şi-au majorat în primele trei luni din acest an depozitele la sucursalele băncilor străine cu echivalentul a 2,9 miliarde de lei (circa 670 mil. euro), în timp ce instituţiile care operează cu licenţă locală au consemnat o scădere a soldului depozitelor atrase de la companii de 5,5 miliarde de lei (1,3 mld. euro), arată datele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). Această dinamică este înregistrată de trei trimestre consecutiv. Dintre băncile cu operaţiuni semnificative pe plan local, doar ING şi Citi funcţionează în regim de sucursală.

Fondul nu garantează depozitele atrase de băncile care funcţionează ca sucursale ale băncilor străine, sumele respective fiind garantate prin mecanismele similare existente în ţările de origine ale băncilor-mamă.

ãPopulaţia a continuat să economisească şi în primele trei luni din acest an, dar depozitele persoanelor juridice au avut o dinamică negativă. În ciuda faptului că la sucursalele băncilor străine din România dinamica depozitelor persoanelor juridice s-a aflat în teritoriul pozitiv aceasta nu a putut compensa retragerile depozitelor de la instituţiile de credit participante la Fond", potrivit unui raport publicat de FGBD. Volumul total al depozitelor atrase de bănci de la populaţie şi companii ajungea la 310,4 miliarde de lei la finalul lunii martie, în creştere cu numai 0,3% faţă de luna decembrie 2011. Fondul garantează depozitele în limita a 100.000 de euro, sumele care depăşesc acest prag ieşind din sfera garanţiei.