Emil Boc, mogulii fotbalului, Antena 3 şi Realitatea TV-printre "repetenţii libertăţii de exprimare"

Autor: Madalina Cerban 04.05.2012

La Cheful Presei, organizat anual de Ziua Mondială a Libertăţii Presei (3 mai), care a avut loc joi seară, în clubul Kulturhaus din Bucureşti, au fost decernate premiile FreeEx - ActiveWatch pentru libertatea presei, laureaţii primind fie titlul de "repetenţii libertăţii de exprimare", fie de "premianţii libertăţii de exprimare".

Premiile, ajunse la cea de-a 12-a ediţie, au fost înmânate de Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, şi de Geanina Corondan, vedetă a TVR.

Categoria "repetenţii libertăţii de exprimare" a debutat cu premiul "Client pe Centura Presei Române", acordat Primăriei municipiului Iaşi, pentru "buzunarul adânc la care invită să se adape jurnaliştii afectaţi de criză". Mot ivaţia distincţiei a fost prezentată de Mircea Toma: "Îngrijorată de efectele crizei asupra presei, Primăria municipiului Iaşi a oferit câte 150 de lei jurnaliştilor acreditaţi pentru a promova un eveniment organizat de municipalitate - Sărbătorile Iaşului. Conştiinţelor perverse care au îndrăznit să considere mită acest gest le-a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei: nu poate fi vorba de mită «atât timp cât primeşte toată lumea». Jurnalişii n-au avut nimic de comentat".

Premiul "Contractu' şi şantaju'" - o altă "distincţie" acordată la categoria "repetenţii libertăţii presei" - a fost primit ex-aequo de "doi moguli de presă" - patronul trustului Intact şi patronul ziarului România liberă.

Potrivit lui Mircea Toma, "Intact a dat în judecată patru jurnalişti cărora le solicită daune de câte 100.000 euro de căciulă, pentru că aceştia au făcut publice practicile şantajiste din garnizoana Antenelor. Dacă nu iese nimic din şantaj, mogulul tot la câştig râvneşte, fie şi de pe spinarea propriilor jurnalişti. Drept care, el încearcă să-i stoarcă de bani prin clauze abuzive strecurate în contractele de colaborare, care le interzic supuşilor să facă publice şmenurile patronilor".

"Într-o altă parte a presei, la România liberă, avem o situaţie aproape identică. Ziariştii sunt puşi să latre la duşmanii patronului, adică la AVAS. Diferenţa e că ziarul nu încearcă să-şi scoată pârleala pe spinarea ziaristului", a motivat Mircea Toma acordarea "distincţiei".

Premiul pentru Intact a fost ridicat de jurnalistul Stelian Negrea, care a promis că va prezenta această diplomă "la tribunal", unde are procese cu trustul de media.

Pe de altă parte, un alt premiu la categoria "repetenţii libertăţii de exprimare" a fost împărţit de televiziunile de ştiri Realitatea TV şi Antena 3. Astfel, s-a acordat "televiziunii Antena 3 titlul de «Realitatea TV»" pentru următorul motiv: "Plictisite şi ele de dezbaterile lungi şi monotone pe care le difuzează de dimineaţa până seara, două televiziuni de ştiri au zis că filmul bate viaţa şi s-au pus pe regizat ştiri. În rolul principal, la Realitatea, o bătrână a căzut secerată teatral la semnul reporteriţei care relata despre închiderea spitalului din Urlaţi. Mai recent, Antena 3 a făcut-o celebră pe Mirela, care a apărut într-o aceeaşi ştire mai întâi ca vânzătoare în Piaţa Crângaşi, iar apoi în rolul unei gospodine care nu avea bani decât să cumpere legume la bucată". "Cele două capodopere n-au intrat în competiţie la Cannes", dar Mircea Toma a spus că nu a vrut să lase cele două televiziuni "cu mâna goală".

Sub sloganul "Un Boc mai mare pentru o televiziune publică", un alt premiu la secţiunea "repetenţii libertăţii presei" - numit "Emil Boc Telecomanda TVR marca Traian Băsescu" - a fost primit de fostul premier Emil Boc. "Supărat că preşedintele - director general al TVR nu a făcut nimic pentru partid, fostul premier Emil Boc le-a cerut deputaţilor PDL să-l scuture pe acesta pe la comisii, să-i respingă raportul în plenul Parlamentului şi apoi să-l schimbe. Din fericire, fără ajutorul colegilor de partid, Emil Boc nu a mai ajuns să-i tragă preşul de sub picioare preşedintelui TVR Alexandru Lăzescu. Pentru că PDL este un partid democratic, care face presiuni politice asupra TVR numai la comanda Şefului, nu şi la cea a aşa-zisului său Preşedinte, îi facem cadou domnului Emil Boc «Telecomanda TVR marca Traian Băsescu»", a expus Mircea Toma motivaţia "distincţiei".

Telecomanda şi diplomele au fost ridicate de Alexandru Lăzescu, preşedintele - director general al TVR, în absenţa lui Emil Boc. Întrebat de Mircea Toma dacă se întâmplă lucruri noi la TVR, Alexandru Lăzescu i-a răspuns râzând: "Sunteţi puţin în urma vremurilor (...) Staţi pe recepţie. Întotdeauna sunt lucruri noi în piaţa publică". "Nu ştiu de ce mi-aţi dat mie acest premiu", a mai spus Lăzescu, răspunsul prompt al lui Mircea Toma fiind "Să-l păstraţi ca amintire că telecomanda nu a funcţionat".

Tot printre "repetenţii libertăţii presei" s-au numărat mogulii fotbalului din România, care "şi-au dat mâna cu mogulii politicii ca să restaureze dictatura, măcar pe stadioane: Legea Mitică interzice libera exprimare şi foloseşte forţa brută împotriva cuvântului scris. Un banner despre FRF te poate costa dantura". Astfel, "pentru iniţiativa de a răsturna România în Evul Mediu", li s-a acordat tuturor autorilor "legii Mitică" "un bilet de trimitere la un loc răcoros în care să ia la... mână Constituţia României".

Distincţia a fost ridicată de un reprezentant al Asociaţiei Suporterilor Români, care a spus: "Poate mulţi nu cunosc această lege a lui Mitică, dar aş vrea să dau nişte exemple. Cum ar fi dacă la intrarea în redacţie ar fi un ţestos, un jandarm, care să controleze şi să aprobe ce vreţi să scrieţi în ziua respectivă? Să nu vă dea drumul cu rujuri, cu sucuri (...) Cum ar fi să nu puteţi să circulaţi şase luni cu avionul pentru că aţi băut un pahar de votcă? (...)".

De cealaltă parte, au existat şi doi "premianţi" ai libertăţii de exprimare, distinşi sub titulaturile "Anul 2012, anul renaşterii universitare" şi "Roşia Montană nu e în reclamă".

"După 20 de ani de încercări şi erori electorale, o parte dintre cetăţenii României a descoperit că nu se mai regăseşte nici în discursul politicienilor, nici în cel al presei. Iar când politicianul cel mai cu moţ al ţării s-a repezit la girofarul lui Raed Arafat, cei mai indignaţi cetăţeni şi-au recuperat istoricul lor mijloc de comunicare în masă: piaţa publică". Astfel, s-a acordat "tuturor indignaţilor, indiferent de studii, profesie, vârstă sau sex", diploma de "Absolvent Piaţa Universităţii - promoţia 2012", "pentru că au făcut din Piaţa Universităţii o Universitate a Pieţei".

Totodată, premiante ale libertăţii de exprimare au fost şi "acele puţine publicaţii care nu şi-au vândut cititorii pentru doi arginţi de aur". "Conştienţi de faptul că un premiu nu ţine de foame, ci de suflet", cei de la ActiveWatch au acordat în acest caz titlul neconvertibil "Singuri printre colegi" publicaţiilor Kamikaze, Adevărul, Cotidianul şi Formula As.

În motivaţia acestui premiu s-a spus: "Campania de propagandă publicitară lansată anul trecut de Roşia Montană Gold Corporation a fost folosită şi pentru a bloca orice informaţie ostilă proiectului său. Blocada a fost totală, mass-media din aproape toată ţara au fost ocupate de mesajul: «Noi nu vrem decât să minţim». Totuşi, pentru câteva ziare, România a rămas mai aproape decât El Dorado sau decât Noua Zeelandă".

Mircea Toma a spus că are şi "un bonus" pentru participanţii la gala de premiere. El a "evocat" un moment care s-a petrecut la Galele TVR Internaţional, în decembrie 2011, unde s-au dat premii "numai unor demnitari PDL". În acest context, Toma a citat din "laudatio" făcut lui William Brânză, la gala TVR Internaţional din 2011.

La Cheful Presei de joi seară au fost prezenţi jurnalişti, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi fostul ministru al Mediului Attila Korodi, colonelul Aurel Moise de la Jandarmeria Română şi Nicuşor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei.