Profitul BNP Paribas, cea mai mare băncă din Franţa, a crescut cu aproape 10% în primul trimestru

Autor: Marius Oncu 04.05.2012

Banca a reiterat că va ajunge la pragul de adecvare a capitalului de 9%, conform standardelor Basel III, până la sfârşitul anului, în contextul păstrării profiturilor şi vânzării de active. Vânzarea Klepierre, realizată în martie, a generat un câştig de 1,8 miliarde de euro şi va ajuta la consolidarea capitalului.

Excluzând câştigurile şi costurile excepţionale, profitul BNP a scăzut cu 22%, la două miliarde de euro în primul trimestru.

Acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 6,7% pe bursa de la Paris în acest an, faţă de 1,7% în cazul Societe Generale şi un avans de 0,5% al indicelui Bloomberg pentru Bănci Europene şi Servicii Financiare.

Cotaţia Societe Generale a scăzut joi cu 4,2%, după ce a doua mare bancă din Franţa a raportat un declin de 20% al profitului net din primul trimestru. Chi ar dacă rezultatul a depăşit aşteptările analiştilor consultaţi de Bloomberg, investitorii au pus sub semnul întrebării capacitatea băncii de a-şi menţine performanţele în contextul crizei şi în eventualitatea câştigării alegerilor din Franţa de către candidatul socialist, Francois Hollande. În campanie, Hollande a promis creşterea taxelor pentru bănci.

BNP obţine cea mai mare parte a veniturilor din Franţa, Belgia, Luxembourg şi Italia. Grupul deţine şi BancWest, în SUA. Prin achiziţia unor active Fortis în 2009, creditorul şi-a adăugat clienţi în economiile cu creştere rapidă, precum Turcia şi Polonia.