Ponta, despre UMF Târgu Mureş: Eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face

Autor: Ioana Câmpean 04.05.2012

Întrebat dacă USL ar putea accepta condiţionări din partea UDMR privind UMF Târgu Mureş, pentru ca UDMR să susţină Guvernul, Victor Ponta a răspuns că "o condiţie este să nu accepţi condiţii inacceptabile".

Ponta a precizat că întotdeauna a susţinut respectarea autonomiei universitare, iar aceasta a fost încălcată în cazul UMF.

"Eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face", a mai spus premierul desemnat.

Pe de altă parte, el a apreciat că este "raţional şi inteligent" să aibă un dialog cu UDMR, care se află în opoziţie.

"UDMR este un partener de dialog. (...) Partidele extremiste din comunitatea maghiară nu sunt parteneri de dialog pentru noi niciodată", a adăugat Victor Ponta.

El a făcut aceste declaraţii la sediul PSD.

Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, vineri, că UDMR va avea luni o discuţie cu USL.

"Apteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare. Vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au, mai ales în ceea ce priveşte unele măsuri care ne privesc direct, e vorba de Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş. Vom avea o discuţie luni cu USL", a precizat Verestoy.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, că va sesiza Consiliul Europei dacă noul Guvern va reveni asupra prevederii legale prin care s-a creat o nouă facultate la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, iar "consecinţele politice ar fi foarte grave".

La rândul său, senatorul UDMR Marko Bela declara că în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Guvernul a respectat Legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş.

"Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult", a spus Marko.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "este convenit" faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.

El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.

Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.

Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.