Întrevederea preşedintelui Băsescu cu delegaţia FMI, BM şi CE s-a încheiat

Autor: Adelina Dragomir 06.05.2012

La discuţiile de la Palatul Cotroceni cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene condusă de şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, au mai fost prezenţi, din partea română, ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor în Cabinetul Victor Ponta, Florin Georgescu, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Ghergina, reprezentantul României pe lângă FMI, Mihai Tănăsescu, precum şi reprezentantul BNR Adriana Marinescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul întâlnirii, că menţinerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurări de sănătate şi pensii reprezintă elementul esenţial pentru perioada următoare, arătând că nu va trimite scrisoarea de intenţie Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat.

"Sunteţi aproape de terminarea misiunii, după cum am înţeles. Şi aş vrea să ştiu cum e imaginea de ansamblu acum. Aşa cum am discutat cu ministrul de Finanţe, elementul cheie legat de plăţile pe care trebuie să le faceţi în perioada următoare trebuie să rămână la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurări de sănătate şi ale fondului de pensii. Este elementul esenţial din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului dacă acest principiu nu va fi respectat", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că speră că în perioada următoare va avea mai mult success reformarea întreprinderilor de stat, în condiţiile în care nu s-au constatat multe progrese în acest sens.

"Aşa cum am înţeles, nu avem prea multe progrese în reformarea întreprinderilor de stat, dar programul a fost renegociat în ultimele zile. Să sperăm că vom avea succes în perioada următoare. Sperăm şi o să vedem", a spus Băsescu la începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

Şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat, la rândul său, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni, că este satisfăcător faptul că membrii Guvernului demis şi cei ai Guvernului desemnat cooperează şi au poziţii comune în această perioadă, ceea ce indică o continuitate a angajamentelor României.