Norvegia renunţă la datoriile statelor cu probleme pentru că a fost obligată să participe la salvarea Greciei

Autor: Andrei Cîrchelan 06.05.2012

Fondul Petrolier Norvegian (NBIM), o unitate a băncii centrale norvegiene, şi-a eliminat expunerea pe titluri de stat irlandeze şi portugheze, după care şi-a redus expunerea pe titluri spaniole şi italiene, protestând astfel împotriva obligaţiei de a participa în restructurarea datoriei Greciei, scrie Financial Times.

 

Astfel, NBIM, care gestionează active cu o valoare totală de peste 600 miliarde dolari şi deţine 2% totalul acţiunilor tranzacţionate în Europa, apreciază că Europa are în continuare probleme economice foarte mari, iar restructurarea datoriei elene nu face decât să înrăutăţească lucrurile.

 

"Previzibilitatea este importantă pentru investitorii de termen lung, iar zona euro are probleme considerabile din punct de vedere structural şi monetar", a declarat şeful NBIM, Yngve Slyngstad.

 

Principalul reproş al fondului vizavi de restructurarea datoriei elene se referă la faptul că Banca Centrală Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii şi-au păstrat intacte creanţele greceşti, în timp ce alţi creditori au fost obligaţi să accepte o reducere a creanţelor.

 

A doua problemă sesizată de fond o reprezintă folosirea retroactivă a unor aşa-zise "clauze de acţiune colectivă", care au obligat NBIM să accepte reducerea cu 53,5% a valorii nominale a creanţelor, deşi s-a opus restructurării.

 

Astfel, NBIM, ale cărui active includ titluri de stat în proporţie de aproximativ 40%, a vândut toate bondurile irlandeze şi portugheze pe care le cumpărase până la sfârşitul lui 2011. Fondul deţinea obligaţiuni irlandeze de aproximativ 500 milioane euro şi datorii portugheze de aproximativ 98 milioane euro.

 

În plus, fondul şi-a redus expunerea pe titluri de stat italiene de la aproximativ 8 miliarde euro în Iunie 2011 la aproximatv 3,5 miliarde euro la sfârşitul lunii martie a acestui an.

 

Măsura vine la doar câteva săptămâni după ce ministerul norvegian de finanţe, care decide politica activelor în fond, a declarat că în timp îşi va reduce expunerea pe titluri europene de la 60% la 40% şi pe acţiuni europene de la 50% la 40%.

 

Altă intenţie a ministerului este să îşi crească expunerea pe titlurile economiilor emergente, aşa cum a făcut în primul trimestru, când a dat monedă locală pe titluri emise de Brazilia, Mexic, India, Coreea de Sud, Indonezi, dar şi SUA.

 

Capitalizarea NBIM a crescut cu 6% în primul trimestru, până la 3.500 miliarde coroane (aproximativ 461 miliarde euro), bazat pe un randament investiţional de 234 miliarde coroane (30,8 miliarde euro). Avansul, însă, a contrabalansat pierderile de 110 miliarde coroane (14 miliarde euro) cauzate de întărirea coroanei norvegiene, având în vedere că fondul nu deţine active în interiorul Norvegiei. În plus, fondul a atras 60 miliarde coroane (7,9 miliarde euro) de la guvern, care îşi plasează veniturile petroliere în NBIM. Norvegia este ţara europeană cu cele mai mari rezerve petroliere.