Priorităţile guvernului Ponta în turism: s-a renunţat la schi pentru balneo şi "turism verde"

Autor: Cristi Moga 07.05.2012

Dezvoltare regională


În cele trei pagini alocate capitolului "dezvoltare re­gio­nală şi tu­rism" în programul guvernamental propus de cabinetul Ponta nu şi-a gă­sit loc nicio cifră legată de numărul de locuinţe pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) îşi propune să le con­stru­ias­că sau de numărul de turişti care vor fi atraşi în România.

Frazele încep cu sintagme pre­cum "ac­ce­le­rarea procesului", "con­so­lida­rea ro­lu­lui" sau "sta­bilirea direcţiilor prio­rita­re de dez­voltare", dar o serie de prio­ri­tăţi se pot desprinde.

Dacă fostul prim-ministru Mihai Răz­van Ungureanu spunea că "nu sun­tem ţară de înotători", iar în pro­gra­mul său de guvernare finan­ţarea unui pro­gram de schi în România era prezentată ca o prioritate, guvernul Ponta nu mai mizează pe schi, ci insistă pe turismul balnear şi pe cel "verde" în localităţi cu "păduri şi resurse de apă", precum şi pe reabilitarea in­fra­structurii de acces în staţiunile turistice. Turismul balnear re­prezenta o prioritate şi în guvernele precedente, în care MDRT a fost condus de Elena Udrea şi, ulterior, de Cristian Petrescu. Accesul spre zonele tu­ristice, în schimb, reprezintă într-adevăr o problemă care nu a fost re­zol­vată în ultimii 20 de ani, fie că este vorba de Valea Prahovei, Apuseni, Deltă sau litoralul Mării Negre.

O noutate în programul de guvernare al USL vine în zona locuin­ţe­lor, unde este propusă "identificarea unor forme de sprijin a popu­laţiei, în special a tinerilor şi familiilor de tineri intelectuali pentru pro­curarea unei locuinţe", în timp ce programul de locuinţe sociale va fi revizuit pentru a corespunde "scopului pentru care a fost elaborat".

Pe lângă obiectivele din turism şi construirea de locuinţe, "acce­le­rarea procesului de absorbţie a fondurilor europene" este prezentată drept prioritate zero pentru noul Guvern.