Care sunt principalii indicatori ai agriculturii la care se uită noul ministru

Autor: Gabriel Razi 07.05.2012

Daniel Constantin a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a putea prelua fotoliul de ministru de la Agricultură. Care sunt însă principalii indicatori ai agriculturii româneşti, elementele care fac agenda noului şef de la Ministerul Agriculturii?

Odată cu preluarea mandatului de ministru Daniel Constantin va fi responsabil de bunăstarea a 3,85 milioane de fermieri, din care 90% sunt persoane fizice. Din totalul persoanelor fizice prezente în agricultura locală, 2,4 milioane exploatează sub 5 hectare de teren iar alte 1,1 milioane au în proprietate sau arendă alte 1,1 milioane de hectare.

La polul opus, Daniel Constantin răspunde şi în faţa a altor 31.000 de business-uri în agricultură, printre aceştia se numără şi mari agricultori precum Culiţă Tărâţă, Mihai Anghel, Adrian Porumboiu sau Ştefan Poienaru.

Pe lângă business-urile şi micii fermieri care mizează pe cereale sau plante oleaginoase noul şef de la Agricultură este responsabil şi de zootehnie. Aici crescătorii deţin 2 milioane de bovine, cinci milioane de porcine şi alte 11 milioane de ovine şi caprine.