Cui distribuie Banca Transilvania acţiuni gratuite de 2,7 mil. euro?

Autor: Andrei Chirileasa 07.05.2012

Banca Transilvania (TLV) a anunţat că va distribui un pachet de 9,362 milioane de acţiuni în valoare de 2,7 mil. euro membrilor Consiliului de Administraţie, directorilor executivi şi şefilor de departamente şi de subsidiare în cadrul unui program de fidelizare a salariaţilor.

"Ün număr de 9.320.130 de acţiuni vor fi distribuite cu titlu gratuit, respectiv preţ preferenţial de 0 lei/acţiune către membrii Consiliului de Administraţie, membrii Comitetului Executiv de Management, directori ai societăţilor subsidiare, directori şi directori adjuncţi ai direcţiilor din Centrală, directori ai unităţilor teritoriale, directori adjuncţi ai unităţilor teritoriale, directori de operaţiuni, dealeri, dealeri-şefi, echipa implementare IFRS, şefi servicii/şefi agenţii din Centrală şi din unităţi teritoriale i experţi din centrală care îndeplinesc anumite criterii", se arată într-un raport al băncii către Bursa de Valori Bucureşti.

Cei care vor primi acţiuni trebuie să aibă o experienţă de minimum 3 ani în cadrul băncii şi să fi dat dovadă de "implicare deosebită" în realizarea obiectivelor, iar în ultimii doi ani să fi primit calificative "bine" sau "foarte bine" la evaluările interne ale băncii, se mai arată în raportul băncii care este semnat de directorul general adjunct Nicolae Tarcea.

Tarcea este în prezent conducătorul de facto al Băncii Transilvania, el semnând toate rapoartele transmise bursei, deşi britanicul Peter Franklin figurează ca director general interimar după demisia olandezului Robert Rekkers, cel care a condus banca aproape 10 ani. Consiliul de Administraţie al băncii caută un nou director general de peste trei luni.

Acţiunile care vor fi oferite angajaţilor au fost răscumpărate de pe bursă în urma unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor din aprilie 2011, banca cheltuind circa 10 mil. lei pentru programul de răscumpărare. Acţionarii Băncii Transilvania au mai aprobat luna trecută răscumpărarea unui pachet de maximum 15 milioane de acţiuni (0,84% din capital) tot pentru distribuirea către salariaţi în cadrul programelor de fidelizare.

Principalii acţionari ai băncii sunt BERD, cu 14,6% din acţiuni, Bank of Cyprus, cu 9,6%, şi preşedintele-fondator al băncii Horia Ciorcilă, cu 4,9% din acţiuni. Trei SIF-uri deţin de asemenea pachete de aproape 5%, iar IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale are 3,6%.

Fostul director general Robert Rekkers, deţine peste 0,7% din acţiunile TLV, în valoare de 3,58 mil. euro, majoritatea primite în cadrul unor programe de fidelizare.

Acţiunile TLV au crescut cu 40% de la începutul anului, fiind cotate ieri la 1,271 lei. Capitalizarea băncii este de 512 mil. euro.