Americanii de la Citi închiriază bancomatele Credit Europe şi Euronet pentru clienţii lor

Autor: Ciprian Botea 08.05.2012

Americanii de la Citibank au încheiat un parteneriat cu Credit Europe Bank, iar deţinătorii de carduri emise de Citi vor putea scoate bani de la cele 170 de ATM-uri ale turcilor fără să plătească comision de retragere. Acorduri au fost încheiate şi cu procesatorul de carduri Euronet, care deţine o reţea de câteva zeci de ATM-uri, şi cu operatorul de terminale de plată Rompay.

Unele bănci le oferă clienţilor posibilitatea de a retrage numerar fără comision de la bancomatele proprii, dar de cele mai multe ori aceştia sunt taxaţi drastic atunci când scot bani de la ATM-ul unei bănci concurente. Comisionul în acest caz se ridică la circa 0,5% din suma retrasă la care se adaugă o sumă fixă, de obicei 2,5 lei.

"Clienţii sunt în permanenţă în căutarea unor modalităţi confortabile de a efectua tranzacţii bancare fără să fie nevoiţi să facă un drum la bancă şi fără să fie constrânşi de programul de lucru al sucursalelor şi de aceea am încheiat parteneriate pentru a diversifica şi a extinde locaţiile în care clienţii pot efectua tranzacţii cu numerar", a declarat Gabriela Simion, director business development în cadrul Citibank.

Pe lângă operaţiunile de retragere numerar, clienţii pot efectua şi plăţi de rate la creditele de nevoi personale sau rambursări ale sumelor utilizate de pe cardurile de credit prin intermediul terminalelor de plată Rompay şi al depomatelor Euronet.

Euronet, care se ocupă în principal cu procesarea plăţilor efectuate cu cardul, a intrat şi pe nişa retragerilor şi depunerilor de numerar, dezvoltându-şi o reţea de câteva zeci de ATM-uri în întreaga ţară.

Unele bănci de talie mică şi medie, care nu au reţele de ATM-uri foarte extinse, au încercat în ultimii ani să atragă clienţi oferindu-le posibilitatea de a retrage numerar fără comision de la alte bănci. Multe din aceste iniţiative au fost abandonate însă după ce s-a ajuns la o masă critică de clienţi din cauza costurilor foarte mari suportate de băncile respective.