Învinsul îl primeşte pe învingător

Autor: Iulian Anghel 08.05.2012

La 8 mai 2007, Jacques Chirac l-a invitat pe Nicolas Sarkozy sa sarbatoreasca impreuna. Sarkozy tocmai castigase alegerile, Chirac era la final de mandat, iar pentru francezi 8 mai este o zi importanta pentru ca este Ziua Victoriei, ziua armistitiului, ziua sfarsitului razboiului.

Dar Sarkozy era in Malta pe un yaht de lux. Francezii nu au uitat asta. Le Figaro, care l-a sustinut in campanie pe Sarkozy, sigur, cu inteligenta calma a unei publicatii de elita, este ironic in aceasta dimineata. Hollande, noul presedinte il va intalni astazi la Arcul de Triumf pe "vechiul" presedinte, dar: "un presedinte invins care isi va primi invingatorul. "

Unde sunt vremurile de alta data cand galantul presedinte Jacques Chirac isi punea genunchiul drept la pamant pentru a culege palaria galbena furata de vant a primei doamne a Frantei Daniele Mitterand? Mitterand a fost ultimul presedinte socialist al Frantei inaintea lui Hollande. Emotia care a cuprins Franta in 1996 cand a murit a fost totala. Stanga si dreapta si-au s-au dat mana pentru a celebra memoria unuia dintre presedintii ei, poate cel mai iubit. Iar Daniele Mitterand ramane una dintre cele mai iubite si mai admirate femei din Franta.